Disputa privind graul sechestrat de Egipt s-ar putea prelungi inca sase luni
Data publicarii: 19-09-2017 | EconomieCele doua nave incarcate cu grau oprite de Autoritatea pentru carantina de Egipt in portul Safaga, pentru ca ar contine seminte de mac, urmeaza a fi mutate pentru ca graul sa fie cernut, ceea ce reduce sperantele unei solutionari rapide a disputei, a declarat luni pentru Reuters o sursa din apropierea acestui dosar.
Furnizorii de grâu urmăresc cu atenție care va fi soarta celor două livrări de grâu din Franța și România, de teamă că aprovizionarea celui mai mare importator mondial de grâu va fi din nou afectată după o dispută similară pe parcusul anului trecut.
Miercurea trecută, ministrul egiptean al Agriculturii a declarat că tipul de semințe de mac identificat în livrările de grâu din Franța și România nu sunt periculoase, iar grâul urmează să fie cernut înainte de a se decide dacă i se permite intrarea pe teritoriul Egiptului. Cu toate acestea este așteaptă în continuare o decizie din partea procurorului pentru a fi cernut.
"Silozurile de grâu de la Safaga nu au echipamentele necesare pentru a cerne grâul din România și Franța dacă procurorul va lua o decizie în acest sens", a declarat sursa citată de Reuters. Procedurile în acest sens ar putea să se efectueze la silozurile din Sohag sau Qena, a adăugau sursa.
O eventuală respingere a acestor livrări de grâu ar putea determina traderii să boicoteze, din nou, licitațiile organizate de autoritățile egiptene, cum s-a întâmplat și anul trecut când în urma boicotării licitațiilor s-a renunțat la cerințele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conținut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil.
"La acest moment re-exportarea ar fi mai puțin costisitoare pentru furnizori", a declarat un inspector din cadrul Autorității pentru carantină care a dorit să își păstreze anonimatul. "Cernerea nu este posibilă la Safaga și pentru că dosarul a fost referit procurorului, atunci întregul proces va trebui să fie derulat sub supervizarea procurorului, iar dacă acest lucru va fi aprobat, ar putea dura între șase și opt luni", a adăugat inspectorul.
Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj. Autoritățile române și reprezentanții traderilor au susținut că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanța având un sistem foarte bun de monitorizare a calității.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii