Fitch estimeaza ca va incepe sa imbunatateasca ratingurile de tara
Data publicarii: 15-09-2017 | EconomieCiclul record de retrogradari ale ratingurilor de tara pare sa se fi incheiat, a apreciat joi agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, prognozand ca anul viitor numarul deciziilor de imbunatatire a ratingului de tara va fi comparabil cu cel al retrogradarilor, informeaza Reuters.
"A fost o imagine foarte negativă, dar în prezent credem că ciclul s-a încheiat", a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch, Tony Stringer, cu ocazia unei conferințe organizate de agenția de evaluare.
Potrivit lui Tony Stringer, Fitch se așteaptă la aproximativ 20 de decizii de retrogradare a ratingului de țară în acest an, după un număr record de 24 de retrogradări decise anul trecut. În condițiile în care în prezent raportul dintre perspectivele negative și cele pozitive asociate ratingurilor de țară este apropiat de 1:1, Stringer se așteaptă ca numărul deciziilor de retrogradare să continue să se diminueze. "Ne așteptăm la o împărțire mult mai egală între îmbunătățire și retrogradările de rating în 2018", a adăugat Stringer.
În luna iulie a acestui an, Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă. Perspectiva stabilă asociată ratingului "BBB minus" atribuit României reflectă opinia Fitch potrivit căreia riscurile în creștere și în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate. Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acțiune negativă de rating sunt: deficite fiscale mari care să ducă la o creștere a raportului datorie guvernamentală/PIB și o supraîncălzire a economiei, care să prezinte un risc la adresa macrostabilității economice.
În sens invers, principalii factori care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acțiune pozitivă de rating sunt: implementarea unei consolidări fiscale care să îmbunătățească traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentală/PIB și o îmbunătățire sustenabilă a finanțelor externe.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice