Fitch ameninta cu retrogradarea ratingului Cataloniei, dupa convocarea Referendumului
Data publicarii: 11-09-2017 | EconomieAgentia de evaluare financiara Fitch a distribuit investitorilor o analiza in care ameninta cu retrogradarea ratingului Cataloniei, dupa "provocarea" acesteia privind convocarea unui referendum, relateaza cotidianul spaniol "El Mundo".
"Credem că nu va fi secesiune în Spania, dar o escaladare a tensiunilor va influența negativ ratingul Cataloniei, dacă sprijinul financiar al Guvernului se va deteriora sau chiar va fi retras", precizează agenția, una dintre cele mai importante pentru investitorii din întreaga lume, după Moody's și Standard&Poors.
"Aprobarea unei legi în Parlamentul regional catalan pentru organizarea referendumului pentru independență va da naștere unor tensiuni majore între Comunitatea Cataloniei și Guvernul central", semnalează agenția.
Fitch menține ratingul Cataloniei la BB, dar subliniază că acest calificativ poate totuși să scadă, deoarece, atunci când i-a fost acordat "s-a ținut cont de faptul că regiunea își va menține accesul la finanțarea de stat pentru serviciul datoriei pe termen mediu".
Fitch consideră că această analiză "este încă valabilă", dar anunță că "va urmări evenimentele politice, în special posibilul referendum, și vom lua o decizie negativă legată de rating în cazul în care sprijinul statului se va deteriora din această cauză sau dacă va avea loc o escaladare semnificativă a ostilităților între cele două guverne, care să compromită capacitatea regiunii de a rambursa datoria".
Fitch subliniază că executivul regional datorează în prezent 50 miliarde euro statului spaniol și că această cifră reprezintă 80% din datoria sa totală, motiv pentru care există investiții afectate de slăbirea financiară a guvernului catalan.
Analiza nu abordează legalitatea inițiativei liderilor catalani și tonul este echidistant după convocarea referendumului și măsurile împotriva acestuia ale Guvernului central.
"Credem că atitudinea celor două părți legată de referendum, că va avea sau nu loc, sau oricare ar fi rezultatul, poate duce la o deteriorare a relației pe termen mediu dintre Catalonia și guvernul central", subliniază Fitch.
Agenția de evaluare precizează pentru investitori că relațiile cu Guvernul central sunt importante pentru profilul de creditare al Cataloniei.
Pe de altă parte, Standard&Poor's va decide pe 29 septembrie, cu două zile înainte de referendum, dacă îmbunătățește sau nu ratingul suveran al Spaniei. Tensiunile cu Catalonia atârnă în defavoarea unei creșteri.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des