Imbatranirea populatiei va reduce cresterea economica in Asia, avertizeaza seful FMI
Data publicarii: 07-09-2017 | EconomieDirectorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat, joi, ca populatiile imbatranite din principalele economii asiatice vor afecta ritmul acestora de crestere si a cerut decidentilor sa reactioneze la modificarile demografice, informeaza AFP.
Studiile arată că populația Asiei îmbătrânește mai rapid decât oriunde altundeva în lume, astfel că, în 2030, Japonia va deveni prima țară "ultra-îmbătrânită", cu 28% din populație în vârstă de peste 65 de ani, iar o cincime din populația Coreei de Sud va avea peste 65 de ani în 2030.
Țările cu o populație care îmbătrânește rapid, precum China, Japonia, Coreea de Sud și Thailanda, "vor avea populații active din ce în ce mai mici în viitor și posibil o creștere mai mică a productivității. Estimăm că aceste țări ar putea înregistra o creștere anuală a Produsului Intern Brut mai redusă cu până la un punct procentual", a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, la o conferință organizată la Seul.
China și Japonia sunt a doua, respectiv a treia, economie mondială, iar încetinirea economiilor lor riscă să aibă efecte semnificative la nivel mondial.
În acest context, Christine Lagarde a cerut guvernelor din regiune să "crească proporția femeilor în rândul forței de muncă", prin sprijinea mamelor care lucrează, prin alocații familiale și stimulente pentru lucrul în regim part-time.
De asemenea, în țări precum India, unde populația crește în continuare, autoritățile trebuie să faciliteze accesul fetelor la educație și accesul femeilor la sectorul financiar, a adăugat Lagarde. Potrivit unor studii menționate de directorul FMI, reducerea decalajelor între sexe pe piața muncii ar permite creșterea PIB-ului Japoniei cu 9%, a PIB-ului Coreei de Sud cu 10%, iar a PIB-ului Indiei cu 27%.
Într-un raport publicat recent, FMI avertiza că ritmul de creștere a populației va scădea la zero în Asia până în anul 2050, iar proporția populației active, care acum a atins vârful, va scădea în următoarele decenii.
"Unele părți din Asia riscă să devină bătrâne înainte de a deveni bogate", avertizează raportul FMI.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii