Concurenta vrea detalii despre infuzia de capital de la CEC

Data publicarii: 03-01-2007
Consiliul Concurentei anunta ca asteapta sa afle mai multe detalii referitoare la infuzia de capital primita de CEC din partea Ministerului Finantelor, precizand ca aceasta actiune poate fi considerata un ajutor de stat daca sumele provin de la bugetul de stat. "Pentru a incadra majorarea de capital in legislatia referitoare la ajutorul de stat trebuie cunoscute detalii privind modul in care s-a realizat actiunea. Acest lucru este necesar avand in vedere ca pentru a reprezenta ajutor de stat, infuzia de capital trebuie sa implice resurse de stat/bugetare", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Guvernul a decis, vineri, 22 decembrie 2006, ca Ministerul Finantelor sa vireze in contul CEC suma de 500 milioane de lei, reprezentand majorarea capitalului social cu cinci milioane de actiuni, a caror valoare nominala este de 100 lei. Conform Executivului, banii provin din sumele incasate din privatizare, sume care sunt incluse la bugetul general consolidat.

"Majorarea de capital prin reevaluarea patrimoniului nu implica renuntarea la venituri cuvenite bugetului de stat si prin urmare nu reprezinta ajutor de stat. De asemenea, capitalizarea unei parti a profitului nu implica elemente de ajutor de stat decat in situatia in care statul renunta la dividendele cuvenite bugetului de stat. Renuntarea la dividende exclude orice elemente de ajutor daca statul se comporta precum un investitor privat prudent", se mai arata in comunicatul Consiliului.

CEC a anuntat, miercuri, 3 ianuarie 2007, ca unicul sau actionar, Ministetrul Finantelor Publice a virat 500 milioane lei (aproape 150 milioane euro) in contul bancii, majorand astfel capitalul social al CEC de la 149,7 milioane lei la 649,7 milioane lei.

Aceasta infuzie de capital este prima dupa 1989, majorarea capitalului social si a fondurilor proprii din anii anteriori fiind realizate exclusiv prin reevaluarea patrimoniului si prin capitalizarea unei parti a profitului. "In perioada 1996-2006, CEC a contribuit la veniturile bugetului de stat prin impozitul pe profit si prin dividende, care au totalizat echivalentul in lei a aproximativ 200 milioane euro", conform comunicatului CEC.

Majorarea capitalului si rezultatele obtinute din activitatea anului 2006 au facut ca fondurile proprii ale CEC sa ajunga la aproape 1,200 miliarde lei. Aceasta valoare reprezinta 17% din totalul activelor bancii, la finele anului trecut, nivel care se incadreaza in standardele uzuale ale sistemului bancar.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: