Eurostat: Inflatia in zona euro a crescut, iar somajul s-a stabilizat
Data publicarii: 01-09-2017 | EconomieRata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna august pana la 1,5%, de la 1,3% in luna iulie, in principal ca urmare a cresterii preturilor la energie, arata o estimare preliminara publicata joi de Oficiul european de statistica (Eurostat), informeaza AFP.
Cifra furnizată de Eurostat este peste estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor în zona euro până la 1,4%. Cu toate acestea, în pofida creșterii din luna august, inflația în zona euro este sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Potrivit Eurostat, în luna august, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie, cu o creștere anuală de 4%, după un avans de 2,2% în luna iulie, urmate de servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,6% și prețurile la alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 1,4%.
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 1,2%, semn că presiunile inflaționiste sunt ținute sub control.
Separat, Eurostat a anunțat că rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna iulie, la 9,1%, cel mai redus nivel al șomajului înregistrat de zona euro începând din luna februarie 2009. Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiștilor intervievați de furnizorul de informații financiare Factset, care mizau în medie pe o stabilizare a ratei șomajului în zona euro la 9,1%.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata șomajului a rămas stabilă la 7,7% în luna iulie 2017, aceasta fiind cea mai scăzută rată a șomajului înregistrată în UE din luna decembrie 2008. În rândul statelor membre, cele mai reduse rate ale șomajului în luna iunie 2017 se înregistrau în Cehia (2,9%), Germania (3,7%) și Malta (4,1%). La polul opus, cele mai mari rate ale șomajului au fost observate în Grecia (21,7% în luna mai 2017) și Spania (17,1%). În România, rata șomajului în luna iunie 2017 era de 5,2%, sub media din UE.
Eurostat subliniază că, în comparație cu situația din urmă cu un an, rata șomajului a scăzut în toate statele membre, cu excepția Finlandei unde a rămas stabilă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Croația (de la 13,3% la 10,6%) și Spania (de la 19,6% până la 17,1%). În România, rata șomajului a scăzut de la 5,8% în iulie 2016 până la 5,2% în luna iulie 2017.
În ultimele luni, economia zonei euro înregistrează o creștere susținută, cele mai recente date arătând că încrederea în economie a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar șomajul s-a stabilizat. Cu toate acestea, creșterea economică nu a dus la o majorare semnificativă a inflației și salariilor. Evoluția salariilor și inflației este urmărită cu atenție de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des