Presedintele Fed lauda reformele financiare adoptate dupa criza din 2008
Data publicarii: 26-08-2017 | EconomieReformele adoptate dupa criza financiara mondiala din 2008 au consolidat sistemul financiar, fara a afecta cresterea economica, iar orice viitoare revizuiri ar trebui sa fie "modeste", a declarat vineri presedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, transmite Reuters.
Într-un discurs pronunțat la reuniunea anuală a guvernatorilor băncilor centrale de la Jackson Hole, Wyoming, Yellen a salutat fără echivoc reglementările adoptate după criza financiară mondială, respingând în mod implicit solicitările unor membri ai Congresului și ai administrației de la Casa Albă care cer relaxarea unor reglementări, inclusiv a faimoasei legi Dodd-Frank Act, pe motiv că încetinesc creșterea economică.
"Cercetările sugerează că reformele adoptate au consolidat în mod substanțial rezistența, fără a limita creditarea sau creșterea economică", a spus Janet Yellen în ceea ce ar putea fi ultimul său discurs în calitate de președinte al Fed, la reuniunea anuală a guvernatorilor băncilor centrale.
Deși a recunoscut că unele aspecte ale legii Volcker, care limitează accesul băncilor la tranzacțiile speculative, ar putea fi simplificate, la fel ca și unele reglementări care vizează băncile mici și mijlocii, Yellen a subliniat însă că reformele adoptate în ultimii ani au făcut sistemul financiar mai puternic și mai sigur.
"Orice ajustare a cadrului de reglementare ar trebui să fie modestă și să păstreze creșterea rezistenței asociate cu reformele adoptate în ultimii ani", a apreciat președintele Fed.
Președintele Donald Trump a făcut din dereglementare o parte importantă a planurilor sale pentru industria financiară, liderul de la Casa Albă și consilierii săi blamând în mod repetat Dodd-Frank Act pentru limitarea creditării și creșterii economice.
Legea Dodd-Frank — numită așa după numele principalilor doi autori, senatorul Chris Dodd și deputatul Barney Frank — reprezintă cea mai importante reformă a sistemului financiar din anii '30. Legea, adoptată în anul 2010, aducea un control mai strict pe piețele financiare prin înființarea de noi programe, consilii și birouri care au fost integrate în structura de reglementare existentă.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii