BNR este al optulea actionar ca marime al Bancii Centrale Europene
Data publicarii: 03-01-2007Mai mult, expertii celor doua banci centrale in Comitetele SEBC au statut de membru ori de cate ori acestea se intrunesc in structura respectiva. "Avand in vedere ca Tratatele de aderare au fost semnate in luna aprilie 2005, Guvernatorii bancilor centrale ale celor doua noi state membre si expertii acestora au participat deja, in calitate de observatori, la intalnirile Consiliului General si, respectiv, ale comitetelor", se arata in documentul citat.
Totusi, consiliul general al BCE are o putere de decizie limitata, principalele hotarari fiind luate de comitetul executiv, format din sase membri, si de consiliul guvernatorilor, format din membrii comitetului executiv si din guvernatorii bancilor centrale din tarile membre ale zonei euro, potrivit statutului BCE.
Bancile centrale din Romania si Bulgaria au intrat, de la inceputul anului, in capitalul BCE cu o pondere calculata dupa "cotele respectivelor state membre in totalul populatiei si in produsul intern brut (PIB) ale Uniunii Europene, in proportii egale, comunicate BCE de catre Comisia Europeana". Aceste ponderi fac obiectul unei ajustari o data la cinci ani sau de cate ori noi state membre adera la UE, ultima modificare avand loc la 1 mai 2004, odata cu aderarea la UE a zece noi state membre, se mentioneaza in comunicatul BCE.
Drept urmare, incepand cu 1 ianuarie 2007, capitalul BCE s-a majorat cu 195,98 milioane euro, din care 145, 099 milioane euro (2,5188% din capitalul BCE) reprezinta participatia la capital a BNR, iar 50,88 milioane euro (0,8833%) reprezinta cota de capital detinuta de Banca Nationala a Bulgariei. Astfel, capitalul subscris al BCE s-a majorat de la 5,565 miliarde euro la 5,76 miliarde euro. Cele doua banci centrale ale tarilor care au aderat la inceputul acestui an la Uniunea Europeana "trebuie sa verse un procentaj minim din capitalul subscris al acestora (7% la 1 ianuarie 2007), ca o contributie la costurile de functionare ale BCE", se mai arata in comunicat.
Capitalul varsat la 1 ianuarie de BNR este de 10,15 milioane euro.
Dupa majorarea de capital, BNR are a opta pondere in capitalul BCE, dupa bancile centrale din Germania (cu 20,52% din capital), Franta (14,38%), Marea Britanie (13,93%), Italia (12,52%), Spania (7,55%), Polonia (4,87%) si Olanda (3,89%).
Desi au intrat in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria nu vor adopta euro imediat, ci doar dupa indeplinirea criteriilor prevazute in tratatul de constituire a Comunitatii Europene. Cele doua noi state membre nu au insa dreptul de a recurge la "clauza de exceptare" de la adoptarea monedei unice, spre deosebire de Danemarca si Marea Britanie, care au avut aceasta posibilitate. "Atat BCE, cat si Comisia Europeana vor elabora rapoarte de convergenta o data la doi ani sau la solicitarea unui "stat membru cu derogare". Aceste rapoarte stau la baza hotararii Consiliului Uniunii Europene cu privire la indeplinirea sau nu de catre respectivul stat membru a conditiilor necesare adoptarii euro", se mai spune in comunicat.
BNR estimeaza ca Romania va adopta moneda europeana in intervalul 2012-2014, insa pentru aceasta trebuie indeplinite criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht de convergenta nominala la zona euro, care prevad ca deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din PIB, datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman