Presedintele BCE spune ca politica monetara neconventionala a fost un succes
Data publicarii: 24-08-2017 | EconomiePresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins miercuri criticile potrivit carora dobanzile negative si achizitiile de obligatiuni ale bancilor centrale au distorsionat pietele financiare si au provocat mai mult rau decat bine economiilor, informeaza Reuters.
"Un volum important de studii empirice a dovedit succesul acestor politici în sprijinirea economiei și inflației, atât în zona euro cât și în SUA", a declarat Draghi la o reuniune a laureaților premiilor Nobel organizată la Lindau, Germania. "Acțiunile adoptate în ultimii zece ani în materie de politică monetară, reglementare și supervizare au făcut lumea mai rezistentă. Dar trebuie să continuăm să ne pregătim pentru noile provocări", a adăugat președintele BCE.
Scoțând în evidență faptul că cercetarea rămâne esențială în elaborarea strategiei monetare, Draghi a cerut totodată oficialilor din băncile centrale să fie lipsiți de prejudecăți având în vedere lacunele care există în înțelegerea modului în care funcționează noile instrumente. "Trebuie să fim conștienți de lacunele care există în cunoașterea noastră", a subliniat Draghi în discursul său în care nu a făcut nicio referire la politica monetară actuală.
Oficiali BCE nu sunt singuri care se confruntă cu această dilemă. Extrasele de la ultima ședință de politică monetară a Rezervei Federale americane arată că unii decidenți erau îngrijorați cu privire la validitatea modelelor lor teoretice, în condițiile în care inflația nu crește accelerat deși gradul de ocupare se apropie de nivelul maxim, iar ritmul de creștere este peste potențialul economiei.
Investitorii vor urmări eventuale semnale cu privire la direcția politicii monetare a BCE în discursul de vineri a lui Draghi la reuniunea de la Jackson Hole, la care va participa și președintele Fed, Janet Yellen precum și guvernatorii mai multor bănci centrale din întreaga lume.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani