Turcia ameninta cu represalii impotriva restrictiilor introduse de Rusia la importurile de tomate

Data publicarii: 10-08-2017 | Economie

Turcia ar putea fi nevoita sa adopte masuri impotriva restrictiilor impuse de Rusia la importurile de tomate si alte produse, a declarat miercuri ministrul Economiei, Nihat Zeybekci, transmite Reuters.

Vorbind în fața oamenilor de afaceri din Ankara, Zeybekci a afirmat că încă există probleme de durată legate de exportul de tomate din Turcia către Rusia, iar restricțiile sunt în vigoare și pentru alte legume.

Declarația vine după ce, luni, ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a dat asigurări că Moscova nu intenționează să elimine complet embargoul asupra importurilor de tomate din Turcia.

Producția internă de tomate a Rusiei a crescut semnificativ, inclusiv în urma alocării de fonduri guvernamentale, deci ar fi "incorect și inadecvat" să modificăm această politică, a explicat Tkachyov.

Acesta a adăugat: "Da, desigur, nu suntem doar nepregătiți pentru, asta dar nici nu o vom face".

Oficiali de la Moscova și Ankara ar urma să discute restabilirea importurilor de tomate turcești la reuniunea care va avea loc în 18 august, în orașul Izmir din Turcia.

Producția de carne, brânză și legume a Rusiei a crescut, după ce în anul 2014 a interzis importurile de alimente din Occident. După ce aviația turcă a doborât un avion rusesc de vânătoare, în decembrie 2015, Moscova a extins embargoul pentru a include și tomatele din Turcia, pentru care Rusia era cea mai mare piață de export. Chiar dacă între timp relațiile dintre Ankara și Turcia au revenit la normal, interdicția privind importurile de tomate din Turcia este în continuare în vigoare și ar putea fi ridicată doar peste trei până la cinci ani, au declarat recent oficialii ruși. În aceste condiții, ar putea fi prea târziu pentru exportatorii turci dacă eforturile Rusiei de a crește producția internă vor da roade.

Potrivit analiștilor, o componentă cheie a planurilor Rusiei de a deveni auto-suficientă în producția de tomate până în 2020 sunt proiectele de sere construite cu sprijinul statului. Deși Rusia importă anual aproximativ 500.000 de tone din cele 3,4 milioane tone de tomate pe care le consumă anual, iernile renumit de aspre au limitat până acum capacitatea țării de a majora producția, susține firma de consultanță IKAR.

În prezent, doar 620.000 de tone din producția de tomate a Rusiei provine din sere, restul fiind asigurat de producția în câmp deschis realizată doar în perioada iunie-septembrie, pe terenuri private aparținând familiilor individuale și vândută pe piețele locale, susține IKAR.

Președintele Uniunii producătorilor de fructe și legume din Rusia, Sergey Korolyov, estimează că proiectele de sere care au început deja să producă tomate ar putea să își recupereze investiția în 8-9 ani grație sprijinului statului.

"În prezent, serele care inițial au fost construite pentru castraveți sunt reconvertite pentru tomate", a spus Korolyov.

Aceste planuri nu sunt de bun augur pentru Turcia. În 2015, potrivit cifrelor oficiale, până la 70% din exporturile de tomate ale Turciei au mers spre Rusia, ceea ce a adus cultivatorilor turci 259 milioane de dolari. După embargoul introdus de Moscova, locul Rusiei a fost ocupat de Maroc, Azerbaidjan și Belarus. În luna mai, Ankara a propus Moscovei să ridice embargoul în afara principalului sezon de recoltare.

Întrebat despre propunerea Turciei, Dvorkovich a spus că ar putea să funcționeze însă numai pentru producția locală de pastă de tomate sau sucuri de roșii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: