Comisia Europeana autorizeaza achizitia Banco Popular Espanol de catre Santander
Data publicarii: 09-08-2017 | EconomieComisia Europeana a autorizat, in virtutea Regulamentului privind concentratiile in UE, achizitia Banco Popular Espanol de catre Banco Santander, conform unui comunicat al CE.
"Comisia a ajuns la concluzia că operațiunea propusă nu ridică probleme de concurență în Spațiul Economic European", se menționează în comunicat.
Santander și Banco Popular sunt bănci universale care prestează servicii de investiții mari și mici și de bancă comercială, precum și servicii de asigurări, în Spania și Portugalia. Comisia a analizat efectele operațiunii asupra piețelor naționale și regionale spaniole și portugheze de servicii bancare de retail, de leasing, factoring și servicii ATM.
În urma investigației, s-a ajuns la concluzia că operațiunea nu ridică probleme de concurență. Cotele de piață combinate ale celor două părți sunt, în general, limitate (mai puțin de 25%) și vor continua să aibă concurenți puternici pe toate piețele vizate.
Decizia de marți este punctul final al procesului de autorizare de către Comisie a achiziției și vine după aprobarea de către CE, pe 7 iunie 2017, a planului de rezoluție al Banco Popular de conformare cu normativul privind restructurarea bancară.
Banco Santander este societatea mamă a grupului internațional de companii bancare și financiare, care operează în principal în Spania, alte țări europene precum Portugalia și Marea Britanie, și în America Latină și Statele Unite.
Banco Popular este o entitate financiară spaniolă cotată la Bursele din Madrid, Barcelona, Bilbao și Valencia, și care operează în special în Spania și Portugalia.
La începutul lunii iunie, Bloomberg și Reuters transmiteau că cea mai mare bancă spaniolă, Santander, va achiziționa rivala mai mică Banco Popular Espanol SA, pentru un euro și va efectua o majorare de capital de aproximativ 7 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru a acoperi provizioanele și capitalul cerut pentru a îmbunătăți situația financiară a Popular.
Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) și ai Fondului spaniol pentru restructurarea bancară (Frob) au aprobat tranzacția, care nu va implica costuri din partea plătitorilor de taxe și nu va afecta depozitele bancare.
Spania caută să vândă băncile naționalizate în timpul crizei provocate de bula imobiliară, care a forțat Guvernul în 2012 să solicite un pachet de asistență financiară de la UE în valoare de 41 miliarde de euro.
Banco Popular Espanol se confruntă cu credite neperformante ipotecare în valoare de 73 de miliarde de euro iar acțiunile băncii au scăzut cu peste 50% la Bursa de la Madrid după ce BCE a avertizat că banca ar putea fi închisă dacă nu va reuși să găsească un cumpărător.
Santander, care în timpul crizei bancare din Spania nu a preluat nici o bancă, a anunțat că achiziția Popular va accelera creșterea și va genera profit din 2019.
Banca a informat că a pus deoparte 7,9 miliarde de euro pentru a acoperi activele neperformante după achiziție.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des