In ce investim in 2007?

Data publicarii: 31-12-2006
Trei specialisti in imobiliare, banci, bursa de actiuni si fonduri de investitii dau cele mai bune ponturi pentru a investi banii in 2007, aflam din Evenimentul Zilei. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, considera ca nu vor exista surprize pe piata imobiliara, care va fi la fel de profitabila si anul viitor. "2007 va fi un an linistit. Nu cred ca va fi un boom datorat aderarii la UE. Investitia in imobiliare ramane profitabila. Datele arata ca aceasta este recuperata in Romania in 8-12 ani, fata de Uniunea Europeana, unde perioada este de 15-25 de ani. Pe viitor, si piata noastra va urma aceasta tendinta."

Investitii in terenuri agricole

Noutatea in 2007 o reprezinta terenurile agricole, care pot aduce castiguri de peste 50% "Vor reprezenta o afacere buna fie ca se cumpara o bucata de teren mare, fie ca sunt achizitionate mai multe bucati mici si  apoi asamblate.

Profitul poate fi si de 55%60% Terenurile agricole devin interesante pentru ca in Romania preturile sunt chiar si de zece ori mai mici fata de UE, costul fortei de munca este mic, iar conditiile climatice sunt bune", spune Zilisteanu. Modalitatea  cea mai lipsita de griji  de a investi banii o reprezinta depozitul bancar. 

Aceasta  este insa si cea mai putin profitabila. Bancile se intrec in oferte cu dobanzi cuprinse intre 7%si 10%pe an. Din nefericire, nu acesta este si profitul de la sfarsitul anului. Florin Catu, analist financiar, explica: "Speram ca in anul care vine dobanda reala sa fie in jur de 4% in contextul in care media din Uniunea Europeana este de 15%20% Anul trecut, dobanzile acordate de banci au fost in jur de 9%-10% dar in realitate a fost undeva in jur de 0%"

Analistul recomanda depozitele pe termen lung, unde castigul este mai mare. "Depozitele bancare sunt adresate celor care nu au apetit pentru risc si au devenit mai performante de la an la an. Profitul este mai mare daca banii sunt depusi pe 6, 9 sau 12 luni", spune Florin Catu.

Bancile ofera si alte posibilitati de a inmulti banii. "La concurenta de pe  piata, aceste servicii sunt oferite si clientilor care au sume mai mici de 10.000 de euro. Se pot face diverse investitii care asigura un profit mai mare clientilor", afirma Catu.

Profit bun din fondurile de actiuni

Piata bursiera ofera dinamism, adrenalina si castiguri. Desigur, riscul este mai mare decat acela de a depune banii intr-o banca ori fata de investitiile in fonduri diversificate sau monetare.

Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest, face cunoscute atractiile anului viitor: "Actiunile SIF ofera un potential de crestere care se poate valorifica in urmatorii ani, posibil chiar din 2007. Trebuie urmarite si ofertele publice initiale, adica scoaterea la vanzare a actiunilor, cum a fost si cazul Transelectrica, ale carei actiuni merg bine acum".

Specialistul in investitii recomanda sa fie urmarite pietele din Cehia si Polonia: "Tendintele de pe cele doua piete dunt similare cu cele din Romania. Astfel, daca exista o tendinta de crestere in Cehia si Polonia, aceasta se va regasi si la noi".

Pentru cei care vor o piata mai putin riscanta, dar nu lipsita de acest factor sunt recomandate investitiile in fonduri.

"Fondurile de actiuni au adus un profit de 15%20% in acest an, in timp ce fondurile diversificate au avut o crestere de 7%-12%", spune Pasol.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: