Diacriticele scumpesc SMS-urile
Data publicarii: 30-12-2006
"Vina" o poarta doar programele informatice care codifica diacriticele. "In functie de numarul de diacritice dintr-un mesaj si de lungimea sa, este posibil ca acel mesaj sa fie transmis in mai multe parti", a adaugat Sora. Aceasta este singura modalitate prin care un mesaj se poate taxa mai mult. Totusi,din punct de vedere tehnic, "taxarea mesajelor cu diacritice este identica cu cea a mesajelor obisnuite", a incheiat Sora.
Reprezentanti ai LG Electronics au declarat pentru NewsIn ca "problema este relativ simpla, legata doar de codificarea diacriticelor". Exista softuri de telefoane care permit utilizarea caracterelor cu diacritice si altele care nu permit astfel de codificari. "Un caracter cu diacritice sau alte caractere speciale caracteristice altor limbi corespund intr-adevar unui numar mai mare de caractere asa-zis universale", au explicat reprezentantii LG Electronics.
In general, caracterele romanesti cu diacritice ocupa trei locatii de memorie corespunzatoare caracterelor universale, au declarat softisti din piata telecom.
De cele mai multe ori, un SMS care contine diacritice e trecut automat in format de trei mesaje, in varianta extinsa, informeaza aceleasi surse. Tariful, insa, corespunde numarului locatiilor de caractere universale ocupate. "Daca ai scris un mesaj de 159 de caractere care contine si diacritice, se vor taxa cu siguranta doua mesaje", arata sursele.
Aceasta problema a aparut relativ recent, de cand exista telefoane capabile sa trimita doua, trei sau chiar patru mesaje deodata. "Cu ceva timp in urma era mai usor: pur si simplu se termina spatiul, iar utilizatorul trebuia sa compuna un alt mesaj", arata aceiasi specialisti. In prezent operatorii permit, in general, compunerea de mesaje extinse de pana la 4x160 (640 n.r.) caractere.
Softistii contactati de NewsIn recomanda SMS-urile fara caractere cu diacritice. Altfel, "folosirea nuantelor scrise ale limbii romane va poate costa in plus... vreo sapte centi".
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii