Diacriticele scumpesc SMS-urile
Data publicarii: 30-12-2006"Vina" o poarta doar programele informatice care codifica diacriticele. "In functie de numarul de diacritice dintr-un mesaj si de lungimea sa, este posibil ca acel mesaj sa fie transmis in mai multe parti", a adaugat Sora. Aceasta este singura modalitate prin care un mesaj se poate taxa mai mult. Totusi,din punct de vedere tehnic, "taxarea mesajelor cu diacritice este identica cu cea a mesajelor obisnuite", a incheiat Sora.
Reprezentanti ai LG Electronics au declarat pentru NewsIn ca "problema este relativ simpla, legata doar de codificarea diacriticelor". Exista softuri de telefoane care permit utilizarea caracterelor cu diacritice si altele care nu permit astfel de codificari. "Un caracter cu diacritice sau alte caractere speciale caracteristice altor limbi corespund intr-adevar unui numar mai mare de caractere asa-zis universale", au explicat reprezentantii LG Electronics.
In general, caracterele romanesti cu diacritice ocupa trei locatii de memorie corespunzatoare caracterelor universale, au declarat softisti din piata telecom.
De cele mai multe ori, un SMS care contine diacritice e trecut automat in format de trei mesaje, in varianta extinsa, informeaza aceleasi surse. Tariful, insa, corespunde numarului locatiilor de caractere universale ocupate. "Daca ai scris un mesaj de 159 de caractere care contine si diacritice, se vor taxa cu siguranta doua mesaje", arata sursele.
Aceasta problema a aparut relativ recent, de cand exista telefoane capabile sa trimita doua, trei sau chiar patru mesaje deodata. "Cu ceva timp in urma era mai usor: pur si simplu se termina spatiul, iar utilizatorul trebuia sa compuna un alt mesaj", arata aceiasi specialisti. In prezent operatorii permit, in general, compunerea de mesaje extinse de pana la 4x160 (640 n.r.) caractere.
Softistii contactati de NewsIn recomanda SMS-urile fara caractere cu diacritice. Altfel, "folosirea nuantelor scrise ale limbii romane va poate costa in plus... vreo sapte centi".
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman