Dobanzile la depozite ar putea creste
Data publicarii: 29-12-2006Pal mai spune ca, in 2006, activitatea de creditare din sectorul bancar a continuat sa se extinda dincolo de asteptari, beneficiind din plin de performantele economice si de consumul ridicat si inregistrand o performanta deosebita pe segmentul imprumuturilor in lei."Ne asteptam ca sporirea veniturilor pe familie si activitatea crescanda a companiilor sa pastreze cererea de credite la nivel ridicat.
Creditele de retail vor fi, cel mai probabil, principalul sustinator al cresterii pe segmentul de creditare, creditele de consum devenind tot mai atractive pentru populatie. In 2007, previzionam imbunatatiri ale nivelului dobanzilor la depozite, in urma conditiilor de politica monetara restrictive care vor sustine cresterea acestui segment", explica reprezentantul Unicredit.
De asemenea, concurenta din sectorul bancar este de asteptat sa creasca dupa aderarea Romaniei la UE. Bancile europene care vor dori sa intre in Romania dupa 1 ianuarie 2007 o vor putea face fara sa solicite autorizatie din partea BNR, ceea ce ar putea duce la intrarea de noi jucatori pe o piata pe care concurenta este deja acerba. O serie de banci europene si-au manifestat deja interesul pentru Romania.
Unele au ales sa cumpere companii deja existente, in timp ce altele au indicat ca asteapta aderarea la UE pentru a-si extinde activitatea in Romania. Concurenta din sectorul bancar romanesc s-a intensificat in ultimii ani, iar tendinta va continua in perioada urmatoare. Tot in vederea aderarii la UE, bancile au identificat un nou domeniu catre care s-ar putea orienta si anume fondurile europene. O parte dintre institutiile de credit au anuntat deja strategii care vizeaza firmele care au nevoie de creditare pentru atragerea de finantari de la UE.
In sectorul bancar romanesc sunt prezente 37 de institutii de credit, fiind caracterizat printr-o puternica concentrare a activelor de catre primele cinci mari banci. Acestea controlau, la sfarsitul trimestrului trei al acestui an, 61% din activele sistemului, 65% din credite si 59% din depozite. Majoritatea institutiilor de credit din Romania au profil universal, iar pentru urmatorii ani, bancherii anticipeaza o reducere a numarului de banci universale, in principal ca urmare a specializarii acestora si intrarii pe anumite segmente de nisa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani