Spania si Franta conduc redresarea zonei euro
Data publicarii: 29-07-2017 | EconomieDoua dintre cele mai mari economii ale zonei euro - Spania si Franta - au aratat semne de redresare solida in trimestrul doi din 2017, sprijinind previziunile Bancii Centrale Europene (BCE) privind evolutia solida a regiunii, transmite Bloomberg.
Franța se bucură de cea mai lungă perioadă de creștere economică din 2011, PIB-ul înregistrând un avans de 0,5% în perioada aprilie-iunie 2017, datorită exporturilor și investițiilor. Încrederea oamenilor de afaceri în a doua economie a zonei euro a crescut semnificativ după ce în luna mai Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța cu promisiunea de a stimula creșterea economică prin înlăturarea barierelor care stau în calea companiilor, iar ulterior Guvernul său a promis că va privatiza activele non-strategice aflate în posesia statului și că va relaxa reglementările pe piața muncii.
În Spania, a patra economie a zonei euro, s-a înregistrat un avans al PIB-ului de 0,9% în trimestrul doi din 2017, cel mai rapid ritm de creștere din 2005.
De asemenea, economia Austriei a raportat tot o expansiune de 0,9% în perioada aprilie-iunie 2017, cea mai bună performanță din ultimii șase ani. Și încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o creștere record în iulie, ceea ce sugerează că directorii companiilor din cea mai mare economie europeană nu sunt îngrijorați de amenințarea creșterii protecționismului.
Marți, Institutul de cercetare economică Ifo a anunțat că încrederea companiilor germane în economie a urcat în iulie până la valoarea record de 116 puncte, de la o valoare revizuită de 115,2 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel începând din 1991. Cifra anunțată de Ifo depășește estimările analiștilor, care mizau pe o valoare de 114,9 puncte.
Luni, Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit estimarea privind creșterea economiei Germaniei, care ar urma să ajungă la 1,8% anul acesta și la 1,6% anul viitor, datorită "cererii interne solide și a întăririi comerțului mondial".
Totodată, FMI a revizuit în creștere estimarea privind expansiunea zonei euro, care ar urma să ajungă la 1,9% anul acesta și la 1,7% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult și, respectiv, 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima FMI în aprilie, ca urmare a "ritmului solid de creștere al cererii interne".
În pofida îmbunătățirii estimărilor, FMI avertizează că zona euro se confruntă în continuare cu vulnerabilități, în special în sectorul bancar. În acest sens, Instituția financiară globală a cerut urgentarea procedurilor pentru scoaterea creditelor neperformante din bilanțurile băncilor. De asemenea, FMI a recomandat stabilirea unor ținte ambițioase de reducere a creditelor neperformante și o abordare fermă cu privire la închiderea băncilor cu probleme. Tot pentru a consolida sectorul bancar din zona euro și stabilitatea sa financiară, FMI a recomandat înființarea unei scheme comune de garantare a depozitelor la nivelul UE și înființarea unei capacități fiscale la nivelul blocului, care ar ajuta la contracararea viitoarelor șocuri.
BCE ar trebui să mențină o politică monetară relaxantă pentru o perioadă îndelungată, deoarece inflația va rămâne sub țintă, a apreciat Fondul Monetar Internațional.
"Redresarea se extinde în sectoarele și în țările din zona euro, ne așteptăm ca tendința să continue. Tabloul s-a schimbat semnificativ față de acum un an, și asta este o veste bună pentru BCE. Cu toate acestea, nu credem că politica monetară a BCE se va schimba în mod substanțial", a subliniat economistul Florian Hense, de la Berenberg Bank în Londra.
Economia zonei euro a urcat cu 0,6% în primele trei luni din 2017, comparativ cu un avans de 0,5% previzionat luna trecută de Eurostat, fiind cel mai rapid ritm de creștere din ultimii doi ani.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman