Banca centrala mentine dobanda cheie la 8,75% de teama inflatiei

Data publicarii: 28-12-2006
BNRConsiliul de administratie al bancii centrale a decis, joi, sa mentina rata anuala a dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75%, infirmand asteptarile analistilor, si a anuntat ca va continua sa controleze lichiditatea pentru a putea atinge obiectivele de dezinflatie pe termen mediu. "Pe baza datelor disponibile in prezent, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an si controlul lichiditatii in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu", se arata in comunicatul, de joi, al bancii centrale.

Conducerea BNR aminteste ca "va continua sa monitorizeze evolutiile economice, monetare si fiscale astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa se asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu, corespunzatoare tintelor asumate de BNR de 4,0% plus sau minus un punct procentual pentru anul 2007 si 3,8% plus sau minus un punct procentual pentru anul 2008".

Datele statistice publicate recent arata ca procesul de dezinflatie a continuat, rata inflatiei situandu-se la nivelul de 4,67% in luna noiembrie 2006 fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cresterea economica s-a accelerat semnificativ "pe fondul sporirii investitiilor si mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea rapida a creditului", se mai arata in comunicat.

Reducerea substantiala a inflatiei, de la 8,6% in decembrie 2005 la mai putin de 5% la sfarsitul acestui an, s-a datorat politicilor monetara si fiscala restrictive, precum si temperarii cresterii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, a precizat BNR.

BNR vrea sa consolideze rata inflatiei sub 5% pe an, ca element important al continuarii procesului de integrare in Uniunea Europeana, insa pentru atingerea acestui deziderat e nevoie de "eforturi economice si financiare sustinute de-a lungul unei perioade mai indelungate, sprijinite de un ansamblu de politici macroeconomice adecvate".

Banca centrala se asteapta ca dezinflatia sa continue pe termen scurt si estimeaza ca presiunea exercitata de ajustarea preturilor administrate va fi moderata, iar aderarea Romaniei la Politica Agricola Comuna si aplicarea Tarifului Vamal Comun de la 1 ianuarie 2007 va avea un impact restrans asupra preturilor la alimente.

Totusi, BNR considera ca este necesara "mentinerea unor conditii monetare restrictive, care sa asigure sustenabilitatea dezinflatiei pe termen mediu" pentru ca ritmurile inalte de crestere a investitiilor si consumului duc la o perpetuare a excedentului de cerere.

Cresterea investitiilor si a consumului este sustinuta si de politicile bugetara si de venituri ale guvernului, a precizat banca centrala.

Analistii pietei bancare anticipau ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa scada rata dobanzii de politica monetara la sedinta consiliului de administratie al bancii centrale, pentru ca in acest fel sa limiteze aprecierea rapida a leului din ultima perioada."Intarirea recenta a leului creste restrictiile conditiilor monetare si ii da bancii centrale motiv sa scada rata dobanzii de politica monetara pe 28 decembrie. O asemenea masura ar da un semnal mai clar pietei ca BNR nu se simte "in largul ei" cu aprecierea recenta a leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Si dealerul sef al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Lucian Nicoara, a declarat, pentru NewsIn, ca se asteapta ca BNR sa tempereze aprecierea monedei nationale prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara.

Consultantul financiar, Bogdan Baltazar, a estimat, saptamana trecuta, la Realitatea TV ca e obligatoriu ca, la sedinta consiliului de administratie al bancii centrale din 28 decembrie, BNR sa scada putin dobanda de politica monetara, la care banca centrala atrage excesul de lichiditate in lei al bancilor comerciale.

"Cu putin timp in urma nu vedeam nici o sansa ca BNR sa modifice rata dobanzii de politica monetara (aflata in prezent la 8,75% pe an). Ultimele schimbari ale cursului valutar au crescut, insa, riscul inerent din evaluarile noastre. In opinia noastra, banca centrala nu este foarte multumita de aprecierea rapida a leului din ultimele saptamani si, in aceste conditii, ar putea avea loc o relaxare a politicii monetare. In consecinta, o reducere mica a ratei dobanzii de politica monetara (la 8,5%) nu poate fi ignorata la sedinta BNR din 28 decembrie", a spus analistul Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru

Leul a atins, la sfarsitul saptamanii trecute, maximul ultimilor patru ani, fiind cotat la 3,35 lei/euro, iar Citu a spus ca se asteapta la o interventie directa a bancii centrale pe piata valutara pentru temperarea aprecierii rapide a leului, mai ales ca politica de dobanzi nu isi poate face efectele la nivelele scazute la care a ajuns cursul euro/leu in ultimele zile.

Pe de alta parte, Baltazar a amintit de teama guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, de crestere a inflatiei in prima parte a anului viitor, in conditiile in care tinta de inflatie pentru sfarsitul lui 2007 este de 4%.

"Daca nu scade aceasta dobanda macar cu 0,5 puncte procentuale (pana la 8,25% - n.r.), inseamna ca guvernatorul are temeri serioase si ca la anul vom avea o cocoasa a inflatiei", a explicat Baltazar.

Banca centrala este pusa in situatia de a cheltui foarte mult cu operatiunile de sterilizare, iar bancile au un castig real din aceste operatiuni pentru ca diferenta dintre rata dobanzii de politica monetara de 8,75% pe an si cea a inflatiei, care a scazut pana la 4,67% in noiembrie, este semnificativa.

Piata este foarte interesata de decizia BNR pentru ca o scadere a ratei dobanzii de politica monetara ar putea duce la o scadere a cererii pentru lei, ca urmare a diminuarii rentabilitatii investitiilor in moneda noastra nationala, in comparatie cu cele in monedele celorlalte tari din regiune.

Banca centrala a refuzat sa mai atraga, in luna decembrie, suma totala oferita de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna, prin care BNR atrage de la bancile comerciale excesul de lichiditate in lei, tocmai pentru a lasa un surplus de lei in piata care sa incetineasca aprecierea monedei nationale.

"Aprecierea rapida a leului fata de valutele forte a luat prin surprindere investitorii din piata in ultima vreme, desi piata se astepta initial la o corectie in sus a cursului la finele anului. Se pare ca dobanzile mici din ultima vreme de pe piata interbancara la depozitele pe termen scurt n-au avut nici un impact asupra pietei valutare romanesti, pentru ca investitorii au considerat ca masurile luate de banca centrala la ultimele licitatii sunt temporare", a explicat, recent, analistul Finansbank, Melania Hancila.

Cert este ca bancherii sustin ca "pe 28 decembrie nu se pune problema sa creasca dobanzile".

Pe de alta parte, dealerul sef al BCC a mai spus ca nu crede ca banca centrala va reduce rata rezervelor minime obligatorii, desi bancile comerciale romanesti vor fi puse, astfel, intr-o situatie neloiala fata de celelalte banci din Uniunea Europeana care vor avea acces liber la piata romaneasca incepand cu anul viitor.

O alta miscare pe care o asteapta bancile comerciale de la banca centrala este diversificarea instrumentelor de sterilizare.

"BNR ar putea sa isi ajusteze politica la cerere. Astfel, ar putea sa-si stabileasca un calendar pentru reducerea sau eliminarea restriuctiilor si ar putea, de asemenea, sa introduca alte instrumente de politica monetara cum ar fi depozite la termene mai scurte de una-doua saptamani", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 9 februarie 2007, cand va fi analizat noul raport asupra inflatiei.

Banca centrala a majorat rata dobanzii de politica monetara de doua ori in 2006, prima oara in februarie, de la 7,50 la 8,50% pe an, iar a doua oara la sfarsitul lunii iunie, pana la 8,75% pe an.

Rata rezervelor minime obligatorii la valuta a crescut de la 35 la 40% in luna februarie, iar la lei a fost majorata de BNR de la 16 la 20% in sedinta din iunie.

BNR a mentinut, pe tot parcursul acestui an, rata dobanzii la facilitatea de depozit la 1% pe an, iar pentru facilitatea de credit la 14% pe an.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: