FMI recomanda BCE sa mentina stimulentele
Data publicarii: 26-07-2017 | EconomieBanca Centrala Europeana ar trebui sa mentina o politica monetara relaxanta pentru o perioada indelungata, deoarece inflatia va ramane sub tinta, a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.
În raportul său anual cu privire la zona euro, FMI estimează că inflația în zona euro va ajunge la 1,6% în acest an, urmând să încetinească la 1,5% în 2018, sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Conform acestor estimări, FMI pare mai optimist, chiar decât BCE, care în ultimele sale prognoze miza pe o inflație de 1,5% în acest an și 1,3% în 2018.
"Costurile unei lungi perioade de ratare a țintei de inflație continuă să le depășească pe cele ale unei depășiri temporare. În consecință, solicitările vizând încheierea politicii monetare relaxante sunt premature", a apreciat FMI.
Pentru a ajuta la revenirea inflației, FMI recomandă Germaniei și altor țări din zona euro care înregistrează o creștere economică solidă să ia măsuri spre o creștere robustă a salariilor și prețurilor. În plus, Germania, cea mai mare economie din zona euro, ar trebui să majoreze investițiile publice, o măsură care ar stimula creșterea și reformele structurale în țările mai slabe din zona euro, precum Italia.
Anterior, FMI și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru zona euro la 1,9% în acest an și la 1,7% pentru 2018.
În pofida îmbunătățirii estimărilor, FMI avertizează că zona euro se confruntă în continuare cu vulnerabilități, în special în sectorul bancar. În acest sens, Fondul a cerut urgentarea procedurilor pentru scoaterea creditelor neperformante din bilanțurile băncilor. De asemenea, FMI a recomandat stabilirea unor ținte ambițioase de reducere a creditelor neperformante și o abordare fermă cu privire la închiderea băncilor cu probleme. Tot pentru a consolida sectorul bancar din zona euro și stabilitatea sa financiară, FMI a recomandat înființarea unei scheme comune de garantare a depozitelor la nivelul UE și înființarea unei capacități fiscale la nivelul blocului, care ar ajuta la contracararea viitoarelor șocuri.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice