Tariceanu: Statul nu mai intentioneaza sa vanda pachetul majoritar al CEC
Data publicarii: 28-12-2006Tariceanu a explicat, din nou, motivele care au stat la baza deciziei guvernului de a opri procesul de privatizare a CEC prin refuzul singurei oferte, de 560 milioane euro, depusa de National Bank of Greece, pe 22 decembrie.
"Am hotarat oprirea procesului tinand cont de aceste considerente: de o oferta care era sub nivelul pe care noi l-am asteptat, iar, pe de alta parte, de necesitatea de a avea in continuare in Romania o banca accesibila fiecarui roman", a declarat premierul.
Potrivit lui Tariceanu, perceptia publica este favorabila CEC, mai ales in randul persoanelor cu venituri mici sau mai increzatoare in administratia de stat. "Stiu ca exista si sentimentul public ca o banca de stat este poate mai sigura, n-as putea sa spun ca bancile private nu sunt sigure, dar, sigur ca, daca un cetatean are acest sentiment, eu nu i-l pot contrazice si, intr-adevar, toate depunerile la CEC sunt garantate de stat", a mentionat primul ministru.
In privinta planurilor pe care guvernul le are pentru CEC, Tariceanu a spus doar ca singura banca ramasa in patrimoniul statului trebuie sa devina mai performanta.
"Vreau sa ramana totusi, o banca populara, asa cum a fost de la inceput CEC, accesibila tuturor, indiferent de nivelul social si de nivelul de venituri si la care sa-si poata duce economiile sau eventual sa profite de anumite servicii bancare, ca de la oricare alta banca" a intarit Tariceanu.
Statul a primit o singura oferta pentru CEC, pe 22 decembrie, desi au existat doi competitori in faza finala: NBG si OTP Bank Ungaria. Insa, OTP Bank s-a retras, in ultimul moment, si nu a mai depus oferta financiara imbunatatita. Statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, a scos la vanzare pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC.
Potrivit strategiei de privatizare, contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare urma sa fie transferata Fondului Proprietatea, iar alte 5% din actiuni sa fie vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC. Statul mai intentiona sa tranzactioneze restul de actiuni pe piata de capital.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman