Mario Draghi: Recenta apreciere a euro nu afecteaza inflatia
Data publicarii: 21-07-2017 | EconomieRecenta apreciere a euro si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale nu este suficienta pentru a provoca ingrijorarea Consiliului guvernatorilor BCE, desi Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a indicat ca inca nu se apropie momentul pentru inasprirea politicii monetare, transmit DPA si Financial Times (FT).
Șeful BCE a recunoscut că aprecierea euro "a fost analizată cu atenție", dar spune că o schimbare bruscă a condițiilor financiare "ar fi ultimul lucru pe care îl dorește Consiliul guvernatorilor BCE". Totuși, Mario Draghi a apreciat că în acest moment condițiile financiare sprijină în mare măsură o revenire a inflației spre ținta BCE.
În condițiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale și cum se va renunța la politicile neconvenționale care au menținut dobânzile la minime istorice.
La ședința de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificate dobânzile și programul de relaxare cantitativă, așa cum estimau majoritatea analiștilor. Mulți se așteptau ca Mario Draghi să ofere detalii privind evoluția achizițiilor de active, dar oficialul a precizat doar: "Consiliul guvernatorilor BCE a fost unanim în a susține că nu există o dată precisă pentru a discuta modificarea politicii monetare".
"Inflația nu este acolo unde dorim noi să fie sau unde ar trebui să fie", a apreciat șeful BCE, adăugând că nu există semne privind majorarea inflației.
Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani