Norme europene pentru comercilizarea carnii, de la 1 ianuarie 2007
Data publicarii: 28-12-2006
Potrivit prevederilor europene, statele membre trebuie sa se asigure ca operatorii din sectorul industriei alimentare nu provoaca raspandiri ale bolilor transmisibile la animale.
Astfel, produsele nu pot fi comercializate in Uniunea Europeana daca provin dintr-un teritoriu supus unor restrictii de sanatate animala. Acesta este motivul pentru care, in continuare, Romania are interdictie de a exporta carne de porc, deoarece pe teritoriul tarii mai exista focare de pesta porcina.
In 2006, au existat 716 focare de pesta porcina, care au afectat 35 de judete, iar in prezent sunt active 176 de focare in 17 judete.
De asemenea, in ceea ce priveste exportul de carne de pasare, la inceputul lunii septembrie, Autoritatea Vetrinara a anuntat ca se poate relua exportul de carne de pasare si de produse din carne de pasare. Aceasta masura este valabila doar pentru 16 judete din tara, anume Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Satu-Mare, Salaj, Sibiu si Timisoara. Interdictia de a exporta carne de pasare a fost impusa Romaniei in luna octombire a anului trecut, din cauza gripei aviare.
Dupa aderare, pentru a comercializa produse in Comunitatea Europeana, agentii economici trebuie sa prezinte un certificat veterinar, care sa ateste ca sunt indeplinite cerintele de sanatate animala.
Doar 301 unitati economice din cele 805 existente in Romania au voie sa exporte produse alimentare dupa 1 ianuarie 2007, cele mai multe, respectiv 172 de unitati provenind din sectorul de procesare carne rosie. Dintre unitatile care au voie sa exporte fac parte 36 de unitati din sectorul procesare carne de pasare, un numar de 73 de unitati de procesare lapte, respectiv 20 de unitati de procesare peste.
Pentru 246 de unitati din sectorul carne si 141 din sectorul lapte s-a acordat o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2009, in care sa se realizeze modernizarile necesare.
In prezent, in Romania functioneaza 805 unitati din industria alimentara, din care 395 in sectorul procesare carne rosie si 53 procesare carne de pasare. Diferenta consta in 329 de unitati de procesare lapte si 28 din sectorul procesare peste.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii