Vremea secetoasa ameninta oferta mondiala de grau de calitate
Data publicarii: 18-07-2017 | EconomieSeceta din mai multe parti ale lumii diminueaza recoltele de grau de calitate, ceea ce va duce preturile la cele mai ridicate valori din ultimii ani, informeaza Reuters.
Grâul cu conținut ridicat de proteine a devenit unul din puținele segmente cu o ofertă redusă pe o piață mondială de cereale inundată cu stocuri abundente după patru ani de recolte consistente. Însă prețurile scăzute i-au descurajat pe fermierii americani să mai cultive grâu, iar în prezent vremea secetoasă exacerbează un deficit de grâu de calitate din America de Nord și până în Australia. În Europa, seceta amenință să reducă producția de cereale din Italia și Spania la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
"Întrebarea de un milion de dolari la care sectorul de trading încearcă să găsească un răspuns este ce procent din oferta mondială va fi grâu cu un conținut ridicat de proteine?", a declarat Terry Reilly, analist principal la Futures International din Chicago.
În prezent există o ofertă abundentă de grâu de calitate scăzută, Departamentul american al Agriculturii estimând că la finele anului agricol 2017/2018 stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260,6 milioane tone. Însă producătorii de făină și brutarii au nevoie de grâu de panificație, cu un conținut de proteine de cel puțin 12%, pentru a putea face pâine de calitate.
Grâul de primăvară din SUA, care în mod normal are un conținut de proteine de 14% și chiar mai mare, se vinde la un preț mai mare decât grâul de calitate mai scăzută. Însă conform celor mai recente estimări ale USDA, producția de grâu de primăvară a SUA va fi de 423 de milioane busheli (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme n.r.), cea mai mică de după 2002.
În aceste condiții, cotațiile futures la grâu la Chicago Board of Trade au ajuns la începutul lunii la 5,50 dolari per bushel, cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, în timp ce la bursa Minneapolis Grain Exchange, o piață de nișă pentru grâul de primăvară cu un conținut ridicat de proteine, cotațiile au depășit pragul de 8 dolari per bushel, o premieră în ultimii patru ani.
Direcția viitoare a pieței va depinde de cum vor arăta la finalul sezonului recoltele de grâu de primăvară din SUA și Canada. Săptămâna viitoare piața va afla cât de grave sunt pagubele provocate de sectă culturilor de grâu din Dakota de Nord, de departe cel mai mare producător de grâu de primăvară din SUA.
Impactul secetei este amplificat și de faptul că suprafețele cultivate cu grâu în acest an în SUA sunt cele mai mici de după 1919, din cauza prețurilor mici din anii precedenți care i-au determinat pe fermieri să se reorienteze spre alte culturi precum soia sau porumb.
Tot din cauza secetei, traderii și analiștii și-au redus estimările referitoare la producția de grâu a Australiei, al patrulea exportator mondial de grâu, până la 20% sub estimările oficiale.
"Piața a început să ia în calcul o recoltă cuprinsă între 19 și 21 milioane de tone", a declarat Matthew Pattison, responsabil de trading la Nidera, o companie achiziționată anul acesta de grupul chinez COFCO Group. Comparativ, în luna iunie directorul principalului organism de prognoză din Australia miza pe o producție de grâu de 24,1 milioane tone.
În cazul în care exportatorii australieni vor avea mai puțin grâu de livrat, clienții din Indonezia și Coreea de Sud vor fi obligați să se îndrepte spre furnizorii din Marea Neagră, unde producția a crescut în mod semnificativ. Australia a început deja să piardă cote de piață în favoarea Ucrainei și Rusiei iar analiștii se tem că această tendință va continua.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman