Seful Piraeus Bank: Vindem subsidiarele din Romania, Bulgaria si Serbia
Data publicarii: 18-07-2017 | EconomieObiectivul nostru principal il reprezinta reducerea expunerii la subsidiarele bancare internationale din Romania, Bulgaria si Serbia si la activele nebancare elene care nu sunt de baza si, daca vom implementa asta fara sa fie afectat capitalul, efectul asupra bilantului va fi pozitiv, a afirmat noul director general al Piraeus Bank, Christos Megalou, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a prezentat recent planul strategic "Agenda 2020", conform căruia vor fi vândute afacerile din Balcani (România, Bulgaria, Serbia, Albania și Ucraina) și va fi redus portofoliul de credite neperformante (NPL).
Noua conducere a înființat o unitate separată care va gestiona situația caselor obținute în urma punerii sub sechestru și vânzarea unor active. Pe lângă subsidiarele din Balcani, Piraeus vrea să renunțe la participațiile deținute în compania de transport naval Hellenic Seaways și la două ferme piscicole din Grecia, Selonda și Nireus.
Până la sfârșitul anului, grupul bancar elen trebuie să scape de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), conform planurilor de restructurare convenit cu Uniunea Europeană.
"Există o decizie a conducerii privind accelerarea implementării planului de restructurare precum a achita cât mai curând ajutorul de stat", a explicat Megalou. Piraeus a primit finanțare guvernamentală de 2,72 miliarde de euro, din noiembrie 2015, iar Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deține 26,2% din grupul bancar elen.
Christos Megalou a preluat în aprilie conducerea Piraeus și de atunci acțiunile au crescut cu 45%, iar capitalizarea bursieră a ajuns la aproximativ 2,3 miliarde de euro.
În ultimele 18 luni, Piraeus a vândut aproape un miliard de euro credite neperformante în Serbia, România și Bulgaria. Banca vrea, de asemenea, să ramburseze către HFSF obligațiuni convertibile contingente (CoCos) în valoare de două miliarde de euro. Fondurile au fost injectate în cadrul recapitalizării băncii, în urmă cu doi ani.
Banca va crea o divizie separată, numită "Piraeus Legacy Unit," ca parte a eforturilor de curățare a bilanțului.
Piraeus Bank va rămâne "banca viabilă", cu active ponderate la risc în valoare de 28 de miliarde de euro și o rată a creditelor neperformante de 2%, care va cuprinde operațiunile de retail, corporate banking și administrarea activelor. Cealaltă divizie, cu active ponderate la risc în valoare de 25 de miliarde de euro și o rată a creditelor neperformante de 64%, va include operațiunile care nu sunt de bază și cele internaționale care sunt scoase la vânzare. Scopul acestei divizii îl reprezintă reducerea portofoliului de credite neperformante prin vânzări și restructurări.
Până în 2020, Piraeus vrea să-și reducă portofoliul de credite neperformante sub 20 de miliarde de euro, de la 33,3 miliarde de euro în primul trimestru din 2017.
Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-și curăța bilanțurile de stocul uriaș de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei și să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susțin analiștii. Aceștia avertizează că incapacitatea instituțiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la piețele de capital și va descuraja investitorii.
Cele patru mari bănci grecești — Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii