Macron castiga sprijinul FMI pentru planurile "ambitioase" de reformare a Frantei
Data publicarii: 18-07-2017 | EconomiePresedintele francez Emmanuel Macron obtine sprijinul Fondului Monetar International (FMI) pentru strategia sa privind reformarea pietei fortei de munca si reducerea deficitului, transmite Bloomberg.
"Credem că este momentul potrivit pentru un astfel de pachet de reformă, cuprinzător și îndrăzneț. Suntem destul de impresionați de noua energie și de optimism", a afirmat luni Christian Mumssen, șeful misiunii FMI.
Deși sprijinul instituției financiare internaționale pentru reforme nu este surprinzător, limbajul extrem de laudativ la adresa Guvernului francez nu a mai fost întâlnit în ultimii ani.
Din 1974 Franța nu a mai avut un buget echilibrat iar avansul economiei este redus, în timp ce rata șomajului este aproape dublă față de Germania sau Marea Britanie.
"Intenția Guvernului de a reduce cheltuielile publice este potrivită, deoarece nu este necesară doar pentru a reduce gradual datoria și deficitul public ci și pentru a putea fi adoptate noi reduceri de taxe. Programul lui Emmanuel Macron este ambițios, este cuprinzător dar este de asemenea echilibrat și credem că va duce la redresarea Franței, care va deveni mai competitivă în urma scăderii șomajului și a rezolvării dezechilibrelor fiscale", le-a declarat jurnaliștilor Mumssen.
Macron, care în timpul campaniei electorale a promis o revizuire a pieței forței de muncă, reducerea deficitului bugetar și refacerea sistemului de pensii, se confruntă acum cu realitățile legate de reducerea cheltuielilor și de schimbare a legilor care reglementează munca.
"Strategia privind piața forței de muncă este ambițioasă și îndrăzneață, va majora flexibilitatea la nivelul întreprinderilor, va reforma ajutorul de șomaj și va îmbunătăți pregătirea profesională și sistemul de ucenicie. Ar trebui însoțit de o creștere moderată continuă a salariilor", se arată în raportul FMI.
PIB-ul Franței ar urma să înregistreze un avans de 1,5% anul acesta, față de o expansiune de 1,4% estimată anterior, și ar putea "accelera" anul viitor, previzionează FMI.
Guvernul de la Paris se așteaptă la o creștere a economiei franceze de 1,6% anul acesta și de 1,7% anul viitor, a anunțat săptămâna trecută ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire.
Deficitul se va situa la 2,7% din PIB în 2018, apreciază Bruno Le Maire.
Franța, a doua economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta un deficit sub limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE. Ar fi pentru prima dată din 2007 când ar fi respectată limita de deficit.
"Știu că Franța mai are multe de făcut pentru a restabili credibilitatea bugetară pe termen mediu, dar avem un obiectiv clar, reforme structurale care, cred eu, îi vor convinge pe partenerii europeni", a declarat ministrul francez de Finanțe.
Comisarul european Pierre Moscovici a făcut recent un apel către noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, ceea ce va permite Franței să iasă de sub procedura de deficit excesiv.
Procedura de deficit excesiv este lansată de Comisia Europeană când o țară membră înregistrează un deficit bugetar de peste 3% din PIB, iar această procedură poate duce la impunerea de sancțiuni.
"Am convingerea că Franța poate și trebuie să iasă acum de sub procedura de deficit excesiv", a declarat recent Pierre Moscovici într-o conferință de presă. "Există toate motivele să credem că obiectivul de a reduce deficitul sub pragul de 3% și a respecta toate criteriile poate fi atins", a apreciat Moscovici, adăugând că în acest an Comisia Europeană estimează că Franța va înregistra un deficit de 2,9% din PIB, urmat de unul de 3,1% din PIB pentru 2018.
În timpul campaniei electorale, pro-europeanul Emmanuel Macron s-a angajat să scadă cheltuielile publice cu 60 de miliarde de euro în cinci ani, grație mai multor măsuri printre care și eliminarea a 120.000 de posturi de funcționari.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii