Cea mai grava seceta din ultimele decenii devasteaza recoltele din sudul Europei
Data publicarii: 15-07-2017 | EconomieSeceta din sudul Europei ameninta sa reduca productia de cereale din Italia si unele parti din Spania, la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani si sa afecteze si alte recolte precum cele de masline si migdale, informeaza Reuters.
Castilia și Leon, principalele regiuni unde cultivă cereale în Spania, au fost deosebit de afectate, pierderile suferite de recolte fiind estimate undeva între 60 și 70%.
"Anul asta nu a fost unul prost, a fost catastrofic. Nu îmi amintesc un an ca acesta după 1992", a declarat Joaquin Antonio Pino, un cultivator de cereale din Sinlabajos, Avila. Potrivit lui Pino, multe terenuri cultivate cu cereale nici măcar nu au mai fost treierate pentru că veniturile din strângerea recoltelor nu ar fi acoperit mici măcar salariile pentru muncitori.
Chiar dacă Uniunea Europeană pe ansamblu este un important exportator de grâu, Spania și Italia se bazează pe importurile din alte țări, inclusiv Franța, Marea Britanie și Ucraina. Potrivit firmei de consultanță Agroinfomarket, în anul agricol 2017-2018, importurile de grâu moale ale Spaniei ar urma să crească cu peste 40% până la 5,6 milioane tone.
Spania și Italia se numără de asemenea printre principalii producători mondiali de ulei de măsline. Analiștii se așteaptă ca producția din ambele țări să scadă dar în cazul Italiei este preconizată o scădere semnificativă deoarece seceta este ultima problemă cu care se confruntă cultivatorii de măsline după insectele și paraziții din anii anteriori. International Olive Council se așteaptă la o scădere cu 60% a producției de ulei de măsline realizată de Italia.
"Anul acesta a fost primul an în care am udat măslinii. Până acum nu a fost niciodată nevoie să facem asta", a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de măslini la marginea orașului Amelia în regiunea Umbria din centrul Italiei.
Și alte recolte au fost afectate, iar Asociația fermierilor italieni Coldiretti a estimat că seceta ar putea să îi coste pe fermierii din peninsulă peste un miliard de euro.
"Seceta afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate recoltele din Spania, chiar și cele care se bazează pe sere, pentru că există o limită cu privire la cantitatea de apă disponibilă", a declarat la rândul său Jose Ugarrio, analist la asociația tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia producția de migdale și fistic a scăzut și ea semnificativ. "Ne așteptăm la o scădere de 23% a producției de migdale în acest an comparativ cu anul trecut", a spus Ugarrio.
Unii cercetători au avertizat că valurile de căldură precum cele din acest an vor deveni din ce în ce mai frecvente și sunt legate de modificările climatice provocate de activitatea umană. În aceste condiții fermierii din sudul Europei își pun semne de întrebare cu privire la viitorul lor pe termen lung.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii