Modificarile climatice pun in pericol productia mondiala de cafea
Data publicarii: 13-07-2017 | EconomieSchimbarile climatice pun in pericol productia mondiala de cafea, depasita de cerere in ultimii ani, au avertizat expertii si autoritatile columbiene la primul Forum mondial al tarilor producatoare de cafea, informeaza AFP.
"Toată lumea va fi afectată. Cafeaua este foarte sensibilă la cele mai mici variații de temperatură. Pe măsură ce temperatura va crește, toate țările vor fi afectate", a declarat brazilianul José Sette, directorul executiv al Organizației Internaționale a Cafelei (ICO), care reunește 43 de țări exportatoare și șapte importatoare.
Potrivit unui raport al Institutului pentru climă din Australia, suprafețele cultivabile alocate cafelei ar putea să se reducă la jumătate în 2050, din cauza creșterii temperaturilor care favorizează dezvoltarea unor maladii ce afectează arborele de cafea.
La rândul său, ICO subliniază că, de doi ani, producția mondială este inferioară consumului. Între lunile octombrie 2015 și septembrie 2016, au fost consumați 151,3 milioane saci de cafea cu o greutate de 60 de kilograme fiecare, ceea ce reprezintă un deficit de 3,3 milioane saci comparativ cu supraproducția din anii precedenți. Începând din 2012, consumul de cafea cunoaște o creștere medie anuală de 1,3%, adaugă ICO.
O producție inferioară nu va putea răspunde la o cerere mondială în creștere, explică Roberto Vélez, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Cafea din Columbia (FNC), al treilea producător mondial de cafea.
"Șocurile climatice sunt mult mai virulente", a avertizat Roberto Vélez, la primul Forum mondial al țărilor producătoare de cafea care a început miercuri la Medellin, al doilea mare oraș din Columbia.
Vélez a dat drept exemplu valul de frig care în 1975 a lovit Brazilia, principalul producător și exportator mondial de cafea, fenomen care a distrus jumătate din recoltă. Dacă un astfel de scenariu se va repeta "de unde vom scoate 25 de milioane de saci?" s-a întrebat Roberto Vélez.
În 2016, Brazilia a recoltat 51,4 milioane saci de cafea, dar în acest an se preconizează o recoltă în scădere cu 11,3%, din cauza unui ciclu bianual negativ pentru soiul de cafea arabica.
Președintele columbian Juan Manuel Santos a avertizat la Forumul de la Medellin că, în viitor, terenurile braziliene vor fi mai puțin apte pentru cultura cafelei, încălzirea globală afectând mai mult țările îndepărtate de linia Ecuatorului.
La rândul său, Roberto Vélez a atras atenția asupra concentrării culturilor de cafea între principalii producători (Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Honduras), unde un eventual fenomen climatic ar pune în pericol oferta mondială de cafea.
Un număr de aproximativ 25 de milioane de familii din 60 de țări trăiesc de pe urma producției de cafea, o piață de 100 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform cifrelor Organizației Internaționale a Cafelei (ICO) pentru primul trimestru din 2017.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii