FMI se asteapta la o perioada dificila pentru Europa Emergenta
Data publicarii: 12-07-2017 | EconomieEuropa Emergenta se confrunta cu un stres economic in crestere, care risca sa anuleze o parte din progresele politice din ultimele decenii, a apreciat marti un oficial din conducerea Fondului Monetar International (FMI), transmite Reuters.
La o conferință organizată la Dubrovnik, Croația, Poul Thomsen, directorul departamentului european de la FMI, a subliniat că potențialul de creștere economică a Europei Centrale și de Est s-a înjumătățit în ultimul deceniu, iar plecarea peste hotare a muncitorilor calificați este o problemă din ce în ce mai gravă. În plus, unele guverne din regiune au început chiar să pună sub semnul întrebării avantajele integrării europene.
În timp ce Europa s-a confruntat cu un deceniu de crize și probleme economie, procesul de convergență dintre țările din Vest și cele din Est a încetinit sau chiar s-a oprit. Aceasta a dat naștere pe plan intern la unele semne de întrebare cu privire la validitatea unor reforme politice și economice dureroase.
"Acesta este un semnal de alarmă pentru noi toți să nu ne amăgim și să credem că progresele instituționale sau în domeniul guvernanței sunt inevitabile; să nu credem că un astfel de progres este un rezultat de neoprit, o evoluție constantă. Nu este așa", a spus Poul Thomsen.
"În viitor, obstacolele vor deveni și mai puternice", a adăugat economistul danez.
De asemenea, Thomsen, care a condus programele de asistență elaborate de FMI în țări precum Grecia și Portugalia, a apreciat că sprijinul excepțional, oferit de creșterea economică globală, de care a beneficiat regiunea Europei Centrale și de Est în perioada imediată de după ieșirea din comunism este puțin probabil să se repete.
În plus, plecarea muncitorilor calificați în Europa Occidentală este o altă problemă importantă pentru regiunea Europei Emergente. FMI estimează că 20 de milioane de persoane au plecat din Europa Centrală și de Est în ultimele decenii, adică 5-6% din populația regiunii. Sondajele recente arată că jumătate din companiile din Ungaria și un sfert din cele din Polonia declară că lipsa de muncitori le limitează producția și investițiile.
În ceea ce privește partea politică, Thomsen a evidențiat creșterea tensiunilor dintre guvernele unor state membre UE din Europa Centrală și de Est și Comisia Europeană. În prezent, Bruxelles-ul este nemulțumit de problemele care țin de statul de drept în Polonia și de politicile Ungariei în domeniul refugiaților. Oficialul FMI a adăugat că o altă îngrijorare este acea că, având în vedere dezamăgirile din ultimul decenii, unele state ar putea inversa reformele politice și instituționale destinate consolidării democrației și sprijinirii creșterii economice pe termen lung.
"Există în mod clar un domeniu în care FMI are îngrijorări: independența băncilor centrale. În mai multe țări, independența băncilor centrale este în pericol", a subliniat Poul Thomsen.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani