Brexitul ar putea scumpi cu 13% micul dejun englezesc
Data publicarii: 11-07-2017 | EconomieConsumatorii britanici ar putea sa plateasca cu pana la 12,8% mai mult pentru un mic dejun englezesc tipic, care include sunca, carnati, suc de portocale, fasole si ciuperci, ca urmare a introducerii unor tarife de import suplimentare in situatia in care Marea Britanie paraseste blocul comunitar fara un acord de liber schimb, arata un studiu realizat de firma de consultanta KPMG.
Potrivit calculator KPMG, costul unui mic dejun englezesc tipic ar crește cu 3,02 lire sterline, de la 23,59 până la 26,61 lire sterline, sau 12,8%, adică de aproape patru ori mai mult decât rata inflației, care în luna mai a fost de 2,9%.
Calculele KPMG se bazează pe ipoteza că Marea Britanie va urma regulile vamale ale Organizației Mondiale a Comerțului, dacă nu va ajunge la un acord cu UE până în luna martie 2019. În acest caz, sucul de portocale din Spania și uleiul de măsline din Spania și Italia ar fi produsele care ar înregistra cele mai mari creșteri de prețuri de 34 și respectiv 30%, se arată în raportul KPMG. În analiza KPMG, laptele, ouăle și pâinea au provenit din Marea Britanie însă alte produse au fost în mod intenționat importate în scopuri demonstrative.
"Dacă Marea Britanie părăsește UE fără un acord comercial, ne putem aștepta atât la prețuri mai mari cât și la o creștere a birocrației la graniță. În plus, analiza noastră nu reflectă creșterile de costuri cu care consumatorii și retailerii se confruntă deja ca urmare a deprecierii lirei și nici costurile unor noi bariere non-tarifare", a precizat directorul KPMG, Bob Jones.
Negocierile pentru o "retragere ordonată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luna trecută la Bruxelles de negociatorul-șef al blocului comunitar, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili prioritățile procesului "de divorț". Se așteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârșitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanșarea oficială a procedurii de ieșire de către premierul Theresa May la 29 martie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice