Europanica: 22 de mituri despre UE demontate de ministrul Integrarii

Data publicarii: 28-12-2006
Viata nu se schimba peste noaptea dintre 31 decembrie 2006 si 1 ianuarie 2007, explica Ministerul Integrarii in Cotidianul. In toate statele care au aderat la UE oamenii au creat, din vorba in vorba, mituri despre cit de radical li se va schimba viata o data cu "intrarea in Europa". Polonezii se temeau ca nu vor mai putea prepara castraveciori murati, cehii credeau ca prajiturile cu crema vindute traditional pe tavite din carton vor trebui impachetate ermetic, iar lituanienii erau siguri ca nu vor mai putea cumpara sare si orez, asa de scumpe vor fi acestea.

E voie cu patrunjel

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a povestit pentru Bloomberg News ca o batrina a intrebat-o daca, dupa 1 ianuarie, va mai putea folosi la ciorba patrunjelul din gradina. Ministerul Integrarii a demontat pe site-ul sau o lista cu 22 de "euromituri" despre viata dupa integrare.

22 de euromituri

1. In UE nu vom mai bea zaibar si capsunica. De fapt, viile hibride cultivate pe suprafete mici, in scopul consumului personal, nu trebuie schimbate, si chiar portiunile destinate comertului vor trebui recultivate cu vita nobila abia dupa o perioada de tranzitie de opt ani.

2. Nu vom mai putea bea tuica noastra. Putem produce si consuma tuica, doar ca marfurile trebuie inregistrate si trebuie sa indeplineasca standardele de igiena.

3. Vom plati pentru alcoolul destinat consumului propriu la fel de mult cit platim pentru alcoolul din comert. Pentru cantitati de alcool de productie proprie mai mici de 50 de litri, destinate consumului personal, se vor plati accize la numai 50% din valoarea accizelor platite pentru alcoolul comercializat.

4. Nu ne vom putea taia copacii din curte cind vrem. Ca si pina in prezent, exista interdictii numai daca arborii sint pe domeniul public sau considerati monumente ale naturii.

5. Nu mai putem taia porcii si vitele cum vrem. Norme speciale se aplica numai pentru sacrificarea animalelor ale caror produse sint destinate comercializarii.

6. Nu vom putea vinde magiun, palinca sau cas pe pietele europene. Romania a obtinut licenta de producere (prin metode traditionale) si comercializare pentru multe dintre produsele "romanesti", printre care 60 de tipuri de brinza si lactate.

7. Toate abatoarele si fabricile de lapte vor fi inchise. Ele trebuie doar sa se supuna la normele de igiena UE, iar cele la care se inregistreaza incalcari grave vor fi inchise dupa o perioada de tranzitie de trei ani.

8. Porcii nostri vor avea pasapoarte si vor purta cercei. Intr-adevar, UE are in vedere monitorizarea animalelor pentru a asigura protectia consumatorilor, dar deocamdata metodele de supraveghere mai atenta se aplica numai pentru cabaline si animalele pentru export.

9. Milioane de agricultori nu vor mai avea de lucru. Acesta este unul dintre cazurile in care Ministerul Integrarii pare mai putin eficient in contracararea mitului: "Scaderea continua a numarului persoanelor angajate in agricultura in Europa s-a datorat nevoii de rentabilizare a sectorului; in plus, aceasta reducere depinde strict de strategiile si obiectivele fiecarui stat membru".

10. Fermele de subzistenta vor disparea. Ministerul nu explica exact ce se va intimpla cu fermele de subzistenta, dar ne asigura ca, dintre cele trei miliarde de euro pe care Romania ii va primi pentru dezvoltarea rurala, o portiune importanta va fi dedicata sprijinirii fermelor de semisubzistenta (care produc si pentru consumul propriu, si pentru vinzare).

11. Negocierile la capitolul agricultura au fost incheiate in dezavantajul Romaniei. Ministerul califica si aceasta observatie drept "euromit" si o combate precizind ca Romania a obtinut 4,7 miliarde de euro pentru agricultura pentru perioada 2007-2009.

12. Vor creste preturile la majoritatea produselor. Ministerul precizeaza ca la multe produse de baza, inclusiv la alimente sau medicamente, preturile au scazut pentru ca, in urma negocierilor cu UE, Romania a putut aplica o cota redusa de impozitare de 9%.

13. Nu vom putea circula cu automobile care nu corespund normelor europene de poluare. Daca sint deja inmatriculate, vom putea circula linistiti si cu autoturismele poluante.

14. Romanii nu vor fi primiti sa munceasca in UE. Chiar daca unele state  aleg sa limiteze accesul pe piata muncii pentru o perioada de tranzitie, romanii vor putea munci in UE pe baza unor acorduri bilaterale cu tarile gazda.

15. Unele firme romanesti nu vor putea face fata la competitia sporita de pe piata europeana. In schimb, firmele romanesti vor avea de cistigat de pe urma pietei europene de desfacere de aproape 500 de milioane de locuitori, precizeaza ministerul.

16. Strainii cu bani ne vor cumpara tara. Persoanele juridice se bucura deja de dreptul de a cumpara proprietate in Romania, iar persoanele fizice isi vad aceasta abilitate limitata pina in 2014.

17. Statul roman nu va mai putea acorda ajutoare de stat si economia nationala se va prabusi. Ajutoarele de stat vor fi acordate in continuare, schimbarea fiind reprezentata de introducerea unor norme de reglementare a acestora.

18. De la 1 ianuarie, leul va fi inlocuit cu euro. Trecerea la euro se va face la citiva ani buni dupa aderare.

19. Politicile regionale ale UE vor duce la scindarea Romaniei. Aceste politici au ca scop uniformizarea, din punct de vedere economic, a regiunilor, astfel incit diferentele de prosperitate intre ele sa fie reduse.

20. Romania va contribui la bugetul UE cu mai mult decit va primi. Din contra, tara noastra este beneficiar net al fondurilor europene.

21. Romania va deveni piata de desfacere pentru marfurile europene. In replica, ministerul incearca sa ne convinga ca produsele romanesti sint tot mai competitive la finele lui 2006, incit s-ar putea vinde la rindul lor in UE.

22. Viata romanilor se va schimba radical dupa 1 ianuarie 2007. Acesta este ultimul "euromit" de pe lista ministerului, care explica in incheiere ca integrarea in UE este un proces gradual si ca nimic nu se va schimba brusc peste noaptea de Revelion 2006-2007.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: