Integrarea aduce: paine mai scumpa, carne mai ieftina
Data publicarii: 28-12-2006In ceea ce priveste scumpirea painii, cantitatea redusa de grau obtinuta anul acesta va duce la o majorare a costului cu 20-30%. Potrivit lui Viorel Matei, vicepresedintelui Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, noul pret ar putea fi aplicat in lunile februarie-martie ale anului viitor.
Constantin Saseanu, director la Patronatul painii - ROMPAN, confirma la randul sau scumpirea, declarand ca "acest lucru se va intampla si din cauza faptului ca piata va fi complet libera, taxele vamale la importul de grau, din UE, vor disparea, deci fiecare agent economic isi va adopta propria strategie". El a completat ca este important "sa nu uitam ca, neindeplinind normativele tehnologice impuse de UE, nu putine brutarii vor fi inchise, iar celelalte, pentru a-si completa fondurile aferente retehnologizarii, vor trebui sa contracteze credite bancare. Pentru a le putea rambursa vor umbla la pretul painii".
Situatia este complicata daca luam in considerare studiile recente in ceea ce priveste puterea de cumparare a romanilor, care scade tot mai mult. Dar si faptul ca, in Romania, consumul mediu de paine este de 110 kg pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de 80 kilograme, iar din totalul de 8.000 de brutarii, doar 15% respecta cerintele europene privind siguranta alimentara. Astfel, pentru cei mai multi dintre agentii economici, aderarea la UE reprezinta falimentul, intrucat cine nu a investit in retehnologizare si modernizare va fi nevoit sa puna lacat pravaliei.
Pe de alta parte, doar 300 de producatori romani vor avea acces pe piata europeana, iar alte 387 de firme au o perioada de tranzitie de trei ani pentru alinierea la standardele europene. Cele din urma isi pot comercializa produsele in tara si nu pot exporta pe piata comunitara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani