Studiu ASG: 45% dintre conationali, foarte mandri de cetatenia romana

Data publicarii: 27-12-2006
Cetatenia romana este un motiv de mandrie pentru 45% dintre conationalii nostri, 47% dintre romani se simt atasati in cea mai mare masura de localitatea in care traiesc, in timp ce doar 20% se simt atasati in aceeasi masura de UE, potrivit unui studiu al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Astfel, in timp ce 45% dintre respondenti au declarat ca se simt foarte mandri ca sunt cetateni romani, iar 38% - destul de mandri de acest lucru, doar 2% spun ca nu sunt deloc mandri de cetatenia romana. Potrivit rezultatelor studiului, conceptele de "cetatean al Romaniei" si de "bun cetatean" sunt strans legate, in opinia respondentilor, de cinste, harnicie, respectarea legilor si patriotism.

Studiul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), referitor la cultura civica in Romania, mai arata ca majoritatea respondentilor (51%) a ajutat o persoana nevoiasa in ultimele 12 luni, iar 45% au facut donatii la biserica, in timp ce doar 22% au contribuit voluntar cu munca sau cu bani la rezolvarea unor probleme locale.

Respondentii au identificat in proportie de 40%, ca principala problema a zonei in care locuiesc, gunoaiele de pe strada, 24% considera ca problema cea mai mare o reprezinta de furtul din gospodarii, iar 20% se tem de gastile de cartier.De altfel, teama de a deveni victima unei infractiuni este prezenta la mai mult de 40% dintre respondenti, mai ales ca 26% dintre acestia au declarat ca au fost agresati in ultimele 12 luni.

In ceea ce priveste capitalul social, 19% dintre respondenti afirma ca nu au prieteni apropiati, iar 25% spun ca nu au la cine apela pentru o situatie urgenta in care ar avea nevoie de o suma mica de bani. Persoanele care se afla in afara retelelor sociale sunt mai cu seama persoane in varsta si cu venituri scazute. Totodata, s-a constatat ca fenomenul este mai pregnant in randul femeilor. Dintre respondentii care spun ca au acordat dezinteresat o forma de ajutor unei persoane din afara gospodariei, in ultimele 12 luni, 39% spun ca au vizitat acea persoana, 27% au declarat ca au facut cumparaturile si i-au platit facturile, 18% s-au implicat in activitatile casnice, iar 15% au au facut diverse reparatii in casa acelei persoane.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: