Ingeri pazitori pentru afaceri
Data publicarii: 27-12-2006
O solutie pentru cei fara suficient capital sunt imprumuturile bancare, insa prea putine dintre banci accepta idei netestate de altii si, pe deasupra, lipsite de sustinere financiara. Celelalte: imprumuturi de la prieteni si familie, insa nu toata lumea are cunoscuti cu bani.
A treia alternativa: "ingerii de afaceri". In schimbul unei participatii (de multe ori majoritara) la noua afacere, multi dintre intreprinzatorii de succes accepta sa vina cu bani, dar si cu relatii intr-o afacere noua.
Un "business angel" (inger pentru afaceri) finanteaza asadar o firma cu un grad ridicat de risc, asa cum sunt cele din domeniul IT, in arta sau consultanta. Odata investitia realizata, exista insa posibilitatea obtinerii unui profit mult mai mare decat plasamentele financiare traditionale.
Atuurile sustinerii din partea unui astfel de investitor nu tin doar de partea financiara, desi importanta, cat mai ales de relatiile si experienta pe care managerul le are si cu sprijinul carora creste viitoarea afacere.
La catva timp de la lansarea afacerii, investitorul business-angel isi vinde participatia catre un investitor mai mare, pentru
a-si marca profitul pe acel proiect.
In Romania, abia la inceput
Cine sunt ingerii investitori? Potrivit unui studiu al European Business Angels Network (EBAN), o retea europeana de oameni de afaceri implicati in investitiile de dimensiuni mici, acestia sunt manageri de top sau antreprenori.
Au capital si expertiza, pe care le pot pune la dispozitia intreprinzatorului, in schimbul a 25-51% din actiuni, a unui drept de veto sau a unor modalitati de control.
"Ingerul investitor este o persoana care intervine intr-o afacere atunci cand niciun alt ajutor financiar - din partea familiei, a bancilor sau a fondurilor de investitii - nu sunt disponibile antreprenorului", a declarat, pentru EVZ, Claire Munck, directorul general al retelei EBAN, organism care aduna investitori in cautarea celor mai bune oportunitati si afaceristi in cautare de finantare din toate tarile membre ale UE.
La noi, astfel de afaceri s-au dezvoltat doar de doi-trei ani, iar managerii care au incredere in micile investitii sunt inca prea putini. "Organizatia nu este prezenta in Romania, asa cum nu este activa in niciuna dintre tarile din Europa de Est, unde notiunea de capital de risc inca nu a prins radacini", explica directorul EBAN.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii