Comisia Europeana lanseaza o dezbatere privind viitorul finantelor UE
Data publicarii: 29-06-2017 | EconomieComisia Europeana (CE) a prezentat miercuri Documentul de reflectie privind viitorul finantelor UE, care analizeaza optiunile avute in vedere pentru ca obiectivul realizarii unui buget care sa valorifice fiecare euro in beneficiul cetatenilor sai sa devina realitate, se arata intr-un comunicat de presa al forului comunitar.
Europenii așteaptă de la UE să facă mai mult. Într-un moment în care UE depune mai multe eforturi ca niciodată pentru a-și proteja cetățenii, pentru a le oferi mijloacele de acțiune necesare și pentru a-i apăra, resursele continuă să fie limitate. Acum, când Europa își decide viitorul, UE are nevoie de un buget care să fie adecvat obiectivelor urmărite și să valorifice fiecare euro în beneficiul cetățenilor săi, se arată în comunicatul CE.
Documentul de reflecție al Comisiei privind viitorul finanțelor UE analizează opțiunile avute în vedere pentru ca acest deziderat să devină realitate.
"Este timpul să restructurăm bugetul UE. Haideți să-l simplificăm și să-l facem mai flexibil și haideți să reflectăm, cu ambiție și imaginație, asupra modului în care putem să-l transformăm într-un instrument puternic, care ne va ajuta să înregistrăm un ritm de creștere mai rapid, conlucrând mai strâns ca niciodată, și să nu lăsăm pe nimeni în urmă în aceasta economie globalizată", a afirmat comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.
"Pentru ca Europa să poată face față noilor provocări, trebuie să găsim surse de finanțare. Putem fie să cheltuim mai puțin, fie să identificăm noi surse de venituri. Dar orice am face, fiecare euro investit din bugetul UE trebuie să genereze valoare adaugată și să aibă un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor", a apreciat comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane.
Bugetul UE se confruntă cu o provocare majoră — aceea de a finanța mai multe acțiuni cu mai puține resurse. Cetățenii așteaptă de la UE să joace un rol mai important în noi domenii de politică precum migrația, securitatea internă și externă sau apărarea. Europa ar trebui, de asemenea, să își păstreze rolul de prim-plan pe scena mondială, în calitate de cel mai mare donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare, precum și de lider al luptei împotriva schimbărilor climatice. Aceste obiective vor trebui îndeplinite având la dispoziție un buget al UE care va fi și mai mic după ieșirea Regatului Unit, se arată în comunicatul CE.
Documentul de reflecție analizează această provocare și prezintă principalele elemente puse în discuție, structurate în jurul celor cinci scenarii ale Cărții albe: statele membre ale UE vor continua pe același drum, vor face mai puțin, împreună, vor avansa cu intensități diferite, vor face mai puțin, dar mai eficient sau vor face mult mai mult, împreună? Pentru fiecare dintre aceste scenarii ilustrative, implicațiile sunt diferite, atât în ceea ce privește sumele alocate fiecărui obiectiv vizat, cât și în ceea ce privește eventualele surse de finanțare.
Opțiunile propuse merg de la reducerea cheltuielilor pentru politicile existente până la majorarea veniturilor.
În plus, documentul de reflecție stabilește caracteristicile de bază ale bugetului UE și trasează principalele tendințe și evoluții în domenii de politică esențiale, cum ar fi agricultura și coeziunea. Acesta abordează, de asemenea, chestiuni generale cum ar fi valoarea adăugată a finanțării din partea UE sau corelarea dintre fondurile UE și reformele structurale din statele membre.
Procesul de reflecție care a fost inițiat de Cartea albă și s-a bazat pe o serie de documente de reflecție va sta la baza elaborării propunerii privind următorul cadru financiar multianual pentru o Uniune Europeană cu 27 de membri, pe care Comisia intenționează să o prezinte la jumătatea anului 2018.
Cadrul financiar multianual stabilește sumele anuale maxime pe care UE le poate cheltui în fiecare an în diferite domenii de politică, pe o perioada de cel puțin cinci ani. Actualul cadru financiar multianual acopera perioada cuprinsă între 2014 și 2020. Fiecare buget anual trebuie să respecte acest cadru.
Pentru a sprijini și a stimula și mai mult dezbaterea cu privire la problemele ridicate în documentul de reflecție, în lunile următoare vor avea loc o serie de evenimente publice, cum ar fi conferința anuală intitulată: "Un buget axat pe rezultate", care va fi organizată de Comisie la 25 septembrie 2017.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman