Facturile si alimentele injumatatesc veniturile romanilor din mediul urban
Data publicarii: 27-12-2006Doar 14% dintre oraseni locuiesc la casa
De asemenea, tinerii, in general, dau bani si pe chirii, fata de persoanele varstnice, care au o locuinta in proprietate. In schimb, ingrijorate de cresterea preturilor, persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani apreciaza ca in aceasta iarna vor avea de platit pentru apa, curent, caldura si gaze mai mult decat venitul pe o luna. In ceea ce priveste utilitatile, studiul arata ca 77% dintre locuintele din Romania sunt racordate la reteaua publica de gaze naturale. De asemenea, 70% isi procura apa calda tot de la reteaua publica si doar 22% dintre apartamente sunt dotate cu centrala proprie. Mentionam ca 14% dintre persoanele chestionate locuiesc la casa, 7% in garsoniere, 1% in vile si 78% in apartamente de bloc.
Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum
Cheltuielile totale ale unei familii de romani au fost, in medie, in trimestrul trei al anului trecut, de 1.138 lei, respectiv de 388 de lei pe persoana. Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum, iar impozitele si taxele ajung la 12 procente.
Venitul mediu total al unei gospodarii de romani a fost, anul trecut, de 1.184 lei lunar, respectiv 403 lei pentru fiecare persoana. Veniturile medii ale unei gospodarii din mediul urban au fost, in 2005, cu 30 la suta mai mari decat ale celor din mediul rural.
La sate, principala sursa de venituri a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 42,7 la suta din totalul veniturilor.
Salariul - principala sursa de venit
Potrivit unui recent studiu dat publicitatii de Cartel Alfa, pentru majoritatea angajatilor, salariul este principala sursa de venit si, in consecinta, nivelul salariului stabileste nivelul de viata al gospodariilor de salariati.
Acestea sunt formate, in medie, din peste trei persoane, din care doar jumatate sunt salariati. Studiul arata ca aproape 90% din veniturile banesti ale unei gospodarii de salariati provin din salarii brute si alte drepturi salariale, un procent din agricultura, alt procent din activitati independente si 6,6% din prestatii sociale. De asemenea, ponderea veniturilor din prestatii sociale a crescut, in 2005, cu aproximativ 9% fata de 2004.
In timp ce media europeana, in ceea ce priveste ponderea produselor alimentare in totalul cheltuielilor unei gospodarii se situeaza in mod constant la aproximativ zece procente, in Romania aceasta pondere este de peste patru ori mai mare.
Studiul mai evidentiaza faptul ca romanii isi orienteaza doar o mica parte din resurse pentru recreere si odihna, in timp de familiile europene aloca pentru concedii si vacante bugete mult mai consistente. Toate acestea influenteaza capacitatea de munca si sanatatea populatiei din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani