Facturile si alimentele injumatatesc veniturile romanilor din mediul urban
Data publicarii: 27-12-2006
Doar 14% dintre oraseni locuiesc la casa
De asemenea, tinerii, in general, dau bani si pe chirii, fata de persoanele varstnice, care au o locuinta in proprietate. In schimb, ingrijorate de cresterea preturilor, persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani apreciaza ca in aceasta iarna vor avea de platit pentru apa, curent, caldura si gaze mai mult decat venitul pe o luna. In ceea ce priveste utilitatile, studiul arata ca 77% dintre locuintele din Romania sunt racordate la reteaua publica de gaze naturale. De asemenea, 70% isi procura apa calda tot de la reteaua publica si doar 22% dintre apartamente sunt dotate cu centrala proprie. Mentionam ca 14% dintre persoanele chestionate locuiesc la casa, 7% in garsoniere, 1% in vile si 78% in apartamente de bloc.
Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum
Cheltuielile totale ale unei familii de romani au fost, in medie, in trimestrul trei al anului trecut, de 1.138 lei, respectiv de 388 de lei pe persoana. Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum, iar impozitele si taxele ajung la 12 procente.
Venitul mediu total al unei gospodarii de romani a fost, anul trecut, de 1.184 lei lunar, respectiv 403 lei pentru fiecare persoana. Veniturile medii ale unei gospodarii din mediul urban au fost, in 2005, cu 30 la suta mai mari decat ale celor din mediul rural.
La sate, principala sursa de venituri a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 42,7 la suta din totalul veniturilor.
Salariul - principala sursa de venit
Potrivit unui recent studiu dat publicitatii de Cartel Alfa, pentru majoritatea angajatilor, salariul este principala sursa de venit si, in consecinta, nivelul salariului stabileste nivelul de viata al gospodariilor de salariati.
Acestea sunt formate, in medie, din peste trei persoane, din care doar jumatate sunt salariati. Studiul arata ca aproape 90% din veniturile banesti ale unei gospodarii de salariati provin din salarii brute si alte drepturi salariale, un procent din agricultura, alt procent din activitati independente si 6,6% din prestatii sociale. De asemenea, ponderea veniturilor din prestatii sociale a crescut, in 2005, cu aproximativ 9% fata de 2004.
In timp ce media europeana, in ceea ce priveste ponderea produselor alimentare in totalul cheltuielilor unei gospodarii se situeaza in mod constant la aproximativ zece procente, in Romania aceasta pondere este de peste patru ori mai mare.
Studiul mai evidentiaza faptul ca romanii isi orienteaza doar o mica parte din resurse pentru recreere si odihna, in timp de familiile europene aloca pentru concedii si vacante bugete mult mai consistente. Toate acestea influenteaza capacitatea de munca si sanatatea populatiei din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii