BEI: Aproximativ 12% dintre firme se confrunta cu constrangeri de finantare
Data publicarii: Astazi, 22-06-2017 | EconomieAproximativ 12% dintre firme se confrunta cu constrangeri de finantare, iar apelul la finantarea din surse interne se mentine la un nivel ridicat, potrivit unui sondaj prezentat miercuri de Debora Revoltella, director in Banca Europeana de Investitii, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei.
Conform acestui sondaj, deși accesul la finanțare nu reprezintă o problemă, în general, există unele firme care se confruntă cu dificultăți mai mari în accesarea cu succes a surselor externe de finanțare comparativ cu alte firme. Apelul crescut la finanțarea din surse interne ridică, de regulă, obstacole mai mari pentru firmele mici și inovative. Incertitudinile generale se află pe prima poziție a listei de impedimente în calea investițiilor viitoare în UE și România, dar, în cazul României, se remarcă ponderea companiilor care consideră infrastructura de transport a țării un impediment — aproximativ 60% dintre acestea consideră acest aspect un obstacol, comparativ cu 38% dintre companiile din UE. Alte obstacole constau în reglementarea mediului de afaceri și disponibilitatea redusă a forței calificate de muncă.
Sondajul realizat de Grupul BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor — cazul României a fost dat publicității în cadrul conferinței comune BNR-BEI. Sondajul prezintă informații unice referitoare la activitatea investițională a firmelor din România, planurile acestora de investiții și opiniile asupra factorilor care frânează investițiile. Conform sondajului derulat de Grupul BEI, aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că au efectuat un volum corespunzător de investiții în ultimii trei ani.
Pe de altă parte, ponderea firmelor care consideră că au investit prea puțin este mai ridicată în România comparativ cu alte țări din UE. Concluziile sondajului EIBIS indică faptul că firmele cu un volum prea scăzut de investiții apreciază că au un stoc de capital de calitate inferioară — semnalând implicit întârzieri în realizarea investițiilor.
Pe ansamblu, companiile românești percep, de asemenea, calitatea stocului lor de capital ca fiind inferioară celei corespunzătoare companiilor din alte state membre UE.
Firmele din România investesc preponderent în active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind direcționat către cercetare și dezvoltare și către pregătirea profesională a salariaților. Perspectivele privind investițiile în România sunt mixte, iar nivelurile productivității firmelor din România se mențin net inferioare mediei UE.
Potrivit unui comunicat de presă comun al celor două instituții, analiza de țară prezintă o serie de concluzii formulate în baza unor interviuri telefonice cu 476 de firme din România în perioada iulie-octombrie 2016. Ancheta face parte din Sondajul anual realizat de grupul BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor (EIBIS), desfășurat la nivelul UE în rândul a 12.500 de firme, care colectează informații cantitative despre activitățile de investiții ale IMM-urilor și companiilor mari, despre cerințele de finanțare ale acestora și despre dificultățile cu care se confruntă.
Banca Europeană de Investiții este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai cărei acționari sunt statele membre ale UE. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții durabile în vederea promovării obiectivelor politicilor UE.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani