Cea mai mare descoperire stiintifica in 2006

Data publicarii: 23-12-2006
descoperire stiintificaSolutia matematicianului rus Grigori Perelman la faimoasa problema Conjectura lui Poincare, formulata in 1904 de matematicianul Henri Poincare, s-a situat pe primul loc in topul celor mai importante descoperiri din 2006 realizat de prestigioasa revista Science, informeaza BBC News Online. Enigmaticul savant rus a facut senzatie anul acesta nu numai pentru ca a rezolvat o problema care i-a pasionat pe specialisti vreme de un secol dar si pentru ca a refuzat medalia Fields, un premiu in matematica echivalent cu premiul Nobel, fiind prima persoana din lume care a facut acest lucru. Perelman a refuzat si recompensa de un milion de dolari pe care Clay Mathematics Institute din Boston a oferit-o pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincare.

Solutia la Conjectura lui Poincare este urmata in top de prima secventa de ADN nuclear extrasa din materialul genetic al unui om de Neanderthal. Detaliile acestei descoperiri au fost prezentate la o conferinta a Laboratorului Cold Spring Harbor din New York de o echipa de geneticieni de la Institutul pentru antropologia evolutiei Max Planck din Leipzig, Germania.

Pe locul al treilea in topul realizat de revista Science este descoperirea faptului ca cele doua calote glaciare ale Terrei se topesc intr-un ritm accelerat. Aceasta accelerare a procesului de topire a calotei glaciare contribuie la cresterea nivelului marii la nivel global cu o jumatate de milimetru anual. Jianli Chen de la Universitatea din Texas si colegii sai au studiat modificarile lunare remarcate, in perioada aprilie 2002 - noiembrie 2005. Masuratorile pentru acest studiu au fost realizate de satelitul Grace, lansat de Statele Unite in 2002.

Pe locul al patrulea se situeaza descoperirea paleontologilor, in Canada, a uneia dintre cele mai importante fosile din istoria evolutiei, veriga lipsa dintre pesti si animalele terestre, care a trait acum 375 de milioane de ani. Veriga lipsa este un animal asemanator crocodilului, numit de paleontologi Tiktaalik roseae. Acesta are aceeasi importanta ca si Archaeopteryx, faimoasa fosila care face legatura dintre reptile si pasari.

Primul dispozitiv de invizibilitate din lume este descoperirea care s-a situat pe locul al cincilea. Acesta a fost creat de o echipa de cercetatori britanici si americani si a fost construit in Statele Unite, la cinci luni de la demonstrarea teoretica a posibilitatii de a face obiectele invizibile. Dispozitivul functioneaza pe principiul ca un obiect poate deveni invizibil daca lumina care il ajunge nu este reflectata normal ci fortata sa se imprastie in jurul obiectului facandu-l sa dispara.

In topul celor mai importante descoperiri stiintifice in 2006 au mai intrat un medicament care a reusit sa imbunatateasca vederea varstnicilor bolnavi de degenerare maculara si un microscop ultraperformant cu ajutorul caruia se pot observa cele mai mici detalii ale obiectului studiat. Microscopul dezvoltat de o echipa de cercetatori britanici imbina "microtomografia cu raze X" si metoda de "integrare intarziata", rezultand imagini mai clare ale obiectului studiat.

Ziua

Ultimele stiri pe BankNews.ro: