Baltazar: Este scandalos ca vom plati din buzunarul nostru restructurarea CEC
Data publicarii: 22-12-2006CEC-ul are nevoie de multi bani pentru a se dezvolta si era de preferat ca aceste sume sa vina din surse private, considera consultantul financiar. "CEC-ul are nevoie urgent de 200-300 milioane euro pentru capitalizare. Este scandalos ca aceste sume vor veni din bani publici, adica din buzunarele noastre", a spus Baltazar.
Consultantul financiar considera ca CEC-ul ar putea juca un rol serios in finantarea sectorului agricol, insa se indoieste de capacitatea mamageriala a statului de a face acest lucru. "Au fost in competitie banci mari si cu traditie in finantare rurala, precum Rabobank si Dexia, care insa s-au retras ca urmare a repetatelor amanari. Credeti ca statul are capacitatea manageriala sa o faca mai bine decat un actionar privat? Statul nu se pricepe la asa ceva", a adaugat Baltazar.
"Cred ca, pana la urma, dupa toate aceste amanari si schimbari repetate, nu s-a prea vrut privatizarea CEC-ului", a adaugat analistul financiar.
Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat, vineri dimineata, oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras.
"Decizia unanima a Comisiei de privatizare a CEC a fost stoparea procesului de privatizare conform prevederii din strategia de privatizare", a declarat, vineri, ministrul finantelor si presedintele Comisiei, Sebastian Vladescu, dupa ce a fost deschisa singura oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece.
Potrivit strategiei de privatizare, statul putea decide, in orice moment, intreruperea procesului de privatizare.
"Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR...In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu.
Ministrul finantelor va prezenta, vineri, in cadrul sedintei de guvern solutii pentru imbunatatirea managementului CEC, "astfel incat CEC, care are pe langa valentele de ordin economic si valente spirituale si sentimentale, sa devina o institutie bancara solida de care Romania si romanii sa se mandreasca inca o suta de ani".
"Vom propune guvernului astazi mai multe masuri care tin de cresterea capitalului social, management, restructurare si vom lua o decizie dupa sarbatori", a spus, vineri, Vladescu.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice