UPDATE Consumul populatiei a crescut PIB-ul in primul trimestru
Data publicarii: 07-06-2017 | EconomieCresterea Produsului Intern Brut in primul trimestru de 5,7% s-a bazat, in principal, pe consumul final al gospodariilor populatiei, care a contribuit cu 4,8% la avansul economiei, reiese dintr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, miercuri, AGERPRES.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB; variației stocurilor, cu o contribuție de +1,1%, consecință a creșterii importante a stocurilor din economie.
O contribuție negativă la creșterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% și exportul net (-0,1%), consecință a creșterii ușor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii (+0,09 puncte procentuale)", se precizează în documentul citat.
La creșterea PIB, în trimestrul I 2017 față de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri: industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB și care a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 6,7%; comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%; informațiile și comunicațiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 15,3%; activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei luni ale acestui an a fost de 159,66 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 5,7% față de trimestrul I 2016. Sursa foto: Institutul Național de Statistică — Produsul intern brut în trimestrul I 2017 (date provizorii) (1) / www.insse.ro
Pe serie ajustată sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 199,89 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 1,7% față de trimestrul IV 2016 și cu 5,6% față de trimestrul I 2016.
Instituțiile financiare internaționale estimează un avans cuprins între 4,2% și 4,4% pentru economia românească în acest an. Astfel, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, Banca Mondială a revizuit în creștere la 4,4% prognoza de creștere economică în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie. De asemenea, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în urcare, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat în aprilie. În previziunile economice de primăvară, publicate în luna mai a acestui an, Comisia Europeană a indicat că economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.
La București, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a estimat în ''Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavară 2017'', că anul acesta România va înregistra o creștere economică de 5,2%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani