Isarescu desfiinteaza avansul la creditul pentru casa

Data publicarii: 22-12-2006
Potrivit unui proiect de regulament, avansul de 25% solicitat pentru creditele imobiliare nu va mai fi o cerinta a Bancii Nationale. Romanii care vor sa-si ia un credit imobiliar pentru achizitia sau constructia unei locuinte nu vor mai fi obligati sa plateasca avansul de 25% din valoarea imobilului vizat, potrivit unui nou proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, elaborat de Banca Nationala a Romaniei. In noul proiect, pus pe site-ul bancii centrale, nu mai apare notiunea de avans, care se regasea in normele 10 si 20 ale BNR care reglementau creditarea, iar acest nou regulament abroga cele doua norme.

"Banca Nationala incearca prin acest document, care este la nivel de proiect, sa renunte la avans si la garantarea creditului. BNR are un singur scop: evitarea supraindatorarii populatiei", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Cu alte cuvinte, pe linga lipsa avansului, BNR nu mai obliga bancile comerciale sa ceara nici ipoteca, aceasta solicitare fiind la latitudinea lor.

Aplicabil din martie

Cel mai probabil, noul regulament va fi aprobat la inceputul primaverii si tot de atunci vor putea elimina si bancile comerciale restrictia avansului. "Proiectul este supus dezbaterii publice pina la 11 ianuarie. In martie ar putea fi aprobat, urmind sa fie trimis apoi spre publicare in Monitorul Oficial, dupa care intra in vigoare", spune purtatorul de cuvint al BNR, Mugur Stet. Chestionat asupra motivelor pentru care banca centrala a luat aceasta masura, Stet a spus ca "guvernatorul a declarat ca masurile de restrictionare a creditului sint temporare si ca, pe masura ce ne apropiem de zona euro, se vor apropia si reglementarile prudentiale".

Piata imobiliara simte

Disparitia avansului se va simti, in primul rind, pe piata imobiliara. Analistii estimeaza ca in aceste conditii va creste cererea pe toate segmentele. In schimb, chiria nu va mai creste in acelasi ritm ca pina acum. "Este o initiativa buna, care va dinamiza piata imobiliara. Acel avans era o piedica, deoarece sint multe persoane care pot suporta o rata, dar nu au bani de avans", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist si fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acesta crede ca cererea cea mai mare nu va fi pe segmentul apartamentelor vechi, ci considera ca foarte multi dintre cei care vor dori o locuinta se vor orienta catre apartamentele in blocurile noi.

"Ar fi o veste buna. Creditul ipotecar va prinde o noua epoca de aur. Este foarte interesant ce se va intimpla cu preturile", spune Dan Costache, director de vinzari la agentia imobiliara Stentor. Este interesant faptul ca aceasta relaxare a conditiilor de creditare va afecta si piata chiriilor. Astfel, este foarte posibil ca pe segmentul chiriilor sa asistam la o scadere a cererii. "Daca se vor orienta multi catre cumpararea unui apartament, probabil chiriile nu vor mai creste asa de mult pe cit se asteapta", mai spune Dan Costache.

Cine cistiga

Clientii bancilor nu trebuie sa inteleaga ca se vor putea imprumuta mai mult, pentru ca si noul regulament pastreaza limita de expunere - rata lunara nu va putea depasi 35% din venitul solicitantului. Sint avantajati insa cei cu venituri mai mari care, din varii motive, nu au putut sa economiseasca banii pentru avans.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: