Euro se intoarce la valoarea din noiembrie-decembrie 2002
Data publicarii: 22-12-2006Dupa ce a deschis piata la un nivel de 3,42 lei noi, cotatia euro a coborat puternic pe baza vanzarii masive de valuta. Surse din piata au spus ca un minister a schimbat o suma uriasa, in jurul a 100 de milioane de euro, fapt ce a prabusit cursul (pe fondul unei cereri destul de firave). Si totusi, caderea euro nu poate fi pusa pe seama unor actiuni singulare, tredul descendent fiind trasat cu multe zile in urma. E adevarat, acum panta s-a abruptizat.
Vestile bune pentru cei care mizeaza pe moneda nationala nu se opresc aici. Campioana mondiala a valutelor este de asteptat, conform opiniei majoritatii analistilor, sa coboare chiar sub 3,3 lei noi! Chiar daca multi investitori, printre care si banci, au asteptat o crestere a dobanzii de interventie inainte de a schimba valuta pe lei, acestia au devenit nerabdatori si vand masiv. Mai punem la calcul si banii cu care romanii vin din strainatate pentru a face sarbatorile in tara si avem un tablou complet cu leul personaj dominant.
Ca in orice tranzactie, cineva pierde iar altul castiga. In primul rand, efectul pozitiv se va resimti in buzunarele celor care au credite in euro. Acestia vor scoate mai putini lei din buzunare atunci cand vor merge la banca sa-si plateasca ratele. Mai mult, trebuie sa luam in calcul si faptul ca energia electrica si petrolul sunt cotate la bursa in dolari sau euro. In mod normal, pe principii ale economiei de piata functionale, asa cum pretindem ca suntem, ar trebui sa asistam la o ieftinire a acestor produse. Exista insa si dezavantaje, mai ales pentru cei care au negociat salarile in euro.
Pe piata valutara indigena, euro a inchis sedinta de tranzactionare la un curs de 3,3955 de lei. Este practic cel mai mic nivel atins de euro in utimii patru ani. Moneda unica europeana nu a mai fost tranzactionata la o asemenea cotatie din data de 9 decembrie 2002. Fara indoiala, anul 2006 poate fi considerat anul leului. Dupa o crestere economica de peste 7 procente in primele noua luni ale anului, Romania a fost caracterizata drept "tigrul Europei Rasaritene". Iar leul, moneda sa nationala, a devenit in consecinta "campioana mondiala a valutelor in 2006".
Cotatia leului a urcat cu 20% in raport cu dolarul, pana la cel mai ridicat nivel consemnat in ultimii sase ani. Moneda a depasit cel mai ridicat nivel in raport cu dolarul la 28 noiembrie, dupa ce Germania a ratificat aderarea Romaniei la UE. De asemenea, s-a mai consemnat o premiera aparuta pe fondul aprecierii monedei nationale, opt institutii straine au emis, pe parcursul acestui an, in afara grantelor Romaniei, obligatiuni in lei. Si pe pietele emergente, cum ar fi Ungaria, Polonia, monedele respectivelor state au inregistrat salturi semnificative.
In Romania, situatia a fost una paradoxala pe acest final de an, intrucat pana acum leul ne obisnuise cu deprecieri semnificative in preajma sarbatorilor de iarna. Desi la o prima vedere, cifrele avansate de catre unii analisti externi - care prognozau un dolar la numai 2,5 lei in cativa ani - pareau fantasmagorii, iata ca piata e foarte aproape de a le da dreptate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice