ESMA vrea puteri sporite dupa Brexit
Data publicarii: 31-05-2017 | EconomieAutoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) vrea sa aiba puterea de a superviza casele de clearing, agentiile de rating si unii indicatori financiari de referinta care opereaza in UE, dar au sediul in afara blocului comunitar, in conditiile in care iesirea Marii Britanii din UE va modifica radical pietele financiare, transmite Reuters.
Sursa foto: www.esma.europa.eu
Într-un răspuns trimis marți la o solicitare anterioară a Comisiei Europene privind eventualele modificări aduse supervizării financiare în UE, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe apreciază că aceste case de clearing, care în prezent sunt supervizate de organismele naționale, ar putea face obiectul unei supervizări centralizate la nivelul UE.
Potrivit ESMA, ieșirea Marii Britanii (cea mai mare piață financiară europeană) din blocul comunitar precum și eforturile UE de a pune la punct o uniune a piețelor de capital fac necesară o reformă.
"Va fi important să găsim un nou echilibru pentru a crea o piață unică, să reducem barierele și să evităm problemele de arbitraj între diferite jurisdicții", se arată în scrisoarea trimisă Comisiei Europene de președintele ESMA, Steven Maijoor.
ESMA a cerut puterea de a superviza direct agențiile de rating precum și casele de clearing, registrele centrale de tranzacții și principalii indicatori de referință care sunt activi în UE dar au sediul în afara blocului comunitar. De asemenea, ESMA vrea să aibă puterea de a suspenda, temporar, aplicarea prevederilor financiare în UE, într-un mod similar cu puterea de care dispun organismele americane de reglementare.
Noile puteri pe care ESMA vrea să le obțină ar crește semnificativ supervizarea la nivelul UE chiar dacă ESMA nu va deveni totuși o versiune europeană a Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a piețelor financiare din SUA.
Comisia Europeană este cea care va propune orice modificare legislativă, care ulterior va trebui adoptată de Parlamentul European și statele membre.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii