Vasilescu: Bugetarii nu trebuie sa fie speriati; ne vom incadra in anvelopa salariala de 32 de miliarde de lei pana in 2020

Data publicarii: 30-05-2017 | Economie

Bugetarii nu trebuie sa fie speriati, pentru ca ne vom incadra in anvelopa salariala de 32 de miliarde de lei pana in 2020 sau de 43 de miliarde de lei pana in 2022, a declarat, luni, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, dupa dezbaterile pe proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

"Cert este că bugetarii nu trebuie să fie speriați, exact cum am promis că 32 de miliarde (de lei n.r.) se vor da, 32 de miliarde vom da. (...) Suntem obligați să ne încadrăm în anvelopa de 32 de miliarde, aici nu există niciun fel de discuții. Va trebui să găsim o soluție ca să ne încadrăm în 32 de miliarde de lei până în 2020, pentru că atât este prognozat, sau 43 de miliarde până în 2022. Deci nu există varianta în care mai venim cu 10 miliarde (de lei n.r.), cum veniseră senatorii în plus cu amendamentele. Numai cei din opoziție au venit amendamente, cu 10 miliarde de lei peste cele 32 de miliarde date de noi și au trecut câteva, uneori chiar cu sprijinul nostru, al Ministerului, pentru că unele erau de bun simț, mai mult de clarificare a legii", a spus ministrul Muncii.

Ministrul susține că în cursul zilei de marți se va intra cu dezbaterile pe familii ocupaționale și este posibil ca sindicatele să nu fie mulțumite.

"Este posibil ca sindicatele să nu fie mulțumite, o să vedeți mâine, când vom intra pe familiile ocupaționale, ce cerere au sindicatele în plus față de ce s-a dat, pentru că pe de o parte unii lideri sindicali apar la televizor și spun că nu e sustenabilă legea, iar pe de altă parte vin și spun "mai dați-ne nu știu cât la salarii". Noi trebuie să veghem și să ne încadrăm în suma de 32 de miliarde. Decizia politică este luată deja, indiferent că sunt proteste vis-a-vis de aceste chestiuni, nu dăm înapoi, pentru că este primul pas pe care vrem să îl facem spre descentralizare și deja avem mai multe legi (...) legile din administrația publică locală urmăresc un scop final și acesta este descentralizarea. Deci, primul pas, prin legea salarizării unitare, e clar că nu putem influența acest lucru. Am înțeles sensibilitatea sindicatelor, care s-au simțit excluse, nu asta a fost intenția noastră, ca să excludem sindicatele de la negocieri, dar am și acceptat un amendament prin care salariile se stabilesc prin hotărâri de Consiliu Local și județean, exact cum stabilisem noi, dar și cu consultarea sindicatelor", a subliniat ministrul Muncii.

Amendamentele pe proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au intrat luni, la ora 17:00, în dezbateri în Comisia pentru muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, iar acestea vor continua marți de la ora 9:00.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: