Parlamentul grec voteaza un nou pachet de masuri de austeritate
Data publicarii: 19-05-2017 | EconomieParlamentul grec ar urma sa aprobe, in principiu, joi seara un nou pachet de masuri de austeritate, gratie carora autoritatile de la Atena spera ca vor putea incepe discutiile pentru restructurarea datoriei publice, informeaza AFP.
Pe termen scurt, un vot pozitiv în Parlament va permite deblocarea unei tranșe de șapte miliarde de euro din planul de asistență în vigoare (2015-2018), bani care vor servi în principal la rambursarea unor datorii de patru miliarde de euro către BCE la data de 20 iulie.
Pachetul de măsuri de austeritate ce urmează a fi supus joi votului cuprinde noi majorări de impozite și scăderi de pensii în valoare de 4,9 miliarde de euro, măsuri care ar urma să se aplice în perioada 2019-2020, cei doi ani care urmează după terminarea actualului plan de asistență. În replică, pachetul include și măsuri compensatorii pentru cei mai defavorizați, precum ajutoare pentru chirii și medicamente.
Pachetul ar trebui adoptat cu o majoritate strânsă, cele două partide din coaliția guvernementală, Syriza (stânga radicală a premierului Alexis Tsipras) și Anel (dreapta) avertizând deja că vor vota pentru.
Votul din Parlament vine însă la o zi după ce 18.000 de persoane au manifestat la Atena și Salonic (al doilea oraș al Greciei) și o grevă generală a fost declanșată la chemarea sindicatelor din sectorul public și privat. O nouă manifestație este prevăzută să aibă loc joi seara la Atena, chiar în fața Parlamentului.
Oficialii greci speră însă că aprobarea măsurilor de austeritate va permite deblocarea unei noi tranșe din planul de asistență cu ocazia reuniunii din 22 mai a miniștrilor de Finanțe din zona euro (Eurogrupul). În plus, Grecia mizează pe această reuniune pentru a obține angajamentele clare din partea partenerilor cu privire la restructurarea datoriei publice a Greciei (179% din PIB). De asemenea, Guvernul grec ar dori ca obligațiunile grecești să poată fi incluse în programul de achiziții de active al Băncii Centrale Europene, pentru a putea reveni pe piețele de obligațiuni și a se finanța.
"Dacă Parlamentul aprobă joi măsurile, iar Eurogrupul decide ceva mai precis cu privire la sustenabilitatea datoriei, atunci cred că comitetul executiv al BCE va propune ca acest subiect să fie discutat în consiliul guvernatorilor. Grecia are nevoie să revină pe piețe la finalul programului actual", a spus guvernatorul Băncii centrale a Greciei, Yannis Ristournas.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii