Peste doua treimi dintre romani merg in vacanta vara aceasta (studiu)
Data publicarii: 17-05-2017 | EconomiePeste doua treimi dintre romani (77%) au declarat ca merg in vacanta vara aceasta, iar 21% inca nu s-au hotarat, potrivit unei cercetari de piata privind obiceiurile de vacanta ale romanilor pentru anul in curs, dar si comparativ cu 2016.
În privința destinației, jumătate dintre români preferă să rămână în țară, ceilalți aleg destinații din străinătate. Regiunea românească favorită este reprezentată de litoral.
Potrivit studiului, banii nu reprezintă principalul criteriu de alegere a unei vacanțe — doar 25% iau în considerare prețul, în timp ce 41% dintre cei care au răspuns declară că sunt importante peisajele și obiectivele turistice. Comparativ cu anul 2016, bugetul stabilit este același pentru jumătate dintre români. Aproximativ o treime (32%) au spus că vor aloca mai mulți mai bani pentru vacanța din vara aceasta. Concret, 37% au un buget între 501 și 1.000 euro, iar 15% și-au plănuit să cheltuie între 1.001 și 2.000 euro. Există însă un procent de 28% dintre respondenți care mărturisesc faptul că au posibilitatea unei sume sub 500 euro, sumă ușor mai mare decât salariul minim pe economie.
"Obiceiurile românilor privind vacanța s-au modificat în ultimii ani în sensul bun. Rămân însă numeroase elemente de constanță care țin de constrângerile financiare — frecvența, bugetul alocat, dar și de un comportament conservator al românilor — destinația, plata cu numerar sau vacanța doar în familie. Rezultatele ne arată clar o creștere anul acesta față de 2016, dar piața este departe de a-și fi atins potențialul", a precizat Corina Cimpoca, consultant senior și fondator MKOR Consulting, compania care a realizat cercetarea de piață.
În privința locului de vacanță, o treime dintre români merg într-o destinație nouă în 2017, în timp ce restul aleg un loc pe care l-au mai vizitat cel puțin o dată. Dintre aceștia din urmă, un număr important de 33% a declarat că a mai fost de 4 sau mai multe ori în destinația aleasă anul acesta. Hotelurile de 3 stele sunt opțiunea pentru 47% dintre românii care au luat parte la studiul de piață. Ca perioadă, 39% au spus că vacanța va dura între 4 și 6 zile, iar 37% între 7 și maxim 9 zile.
Decalajul privind deplasarea cu trenul față de cea cu mașina personală s-a accentuat considerabil, raportul fiind de 10% la 50%. Un procent de 28% folosesc avionul. Comisioanele agențiilor de turism și programele fixe i-au determinat pe 60% dintre românii intervievați să-și planifice singuri vacanța de vară. Doar 40% au apelat la serviciile agențiilor de turism pentru vara aceasta.
Ca și comportament general, 31% dintre români au declarat că merg anual în vacanță și 36% de două ori pe an.
Compania precizează că studiul a fost realizat în perioada 8-14 mai, printr-un chestionar online aplicat unui eșantion reprezentativ național, de 1.155 de respondenți.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii