BCE: Riscurile la adresa cresterii economice din zona euro sunt echilibrate
Data publicarii: 08-05-2017 | EconomieBanca Centrala Europeana (BCE) este aproape de a anunta ca riscurile la adresa cresterii economice sunt echilibrate, o abandonare a pozitiei sale indeobste mai pesimiste, a afirmat luni Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.
"Dacă redresarea economiei zonei euro și evoluția inflației vor fi în linie cu prognozele BCE, discuția privind normalizarea politicii monetare devine justificată în viitor. Orice astfel de discuție ar trebui să aibă loc, desigur, într-o manieră adecvat de prudentă, structurată și ordonată", a declarat Mersch la o conferință desfășurată în Tokyo.
Consiliul guvernatorilor BCE este convins de necesitatea continuării politicii monetare relaxate, fără devieri de la anunțatele măsuri, a căror implementare este așteptată, a adăugat oficialul BCE.
Totuși, BCE trebuie să examineze modul în care funcționează diversele sale măsuri de politică monetară într-un mediu în care perspectivele de creștere sunt mai echilibrate, susține Yves Mersch.
Un studiu publicat săptămâna trecută de compania de analiză financiară Markit arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat în aprilie cel mai semnificativ avans din ultimii șase ani.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat în aprilie la 56,8 puncte, de la 56,4 de puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din 2011.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
"Datele încurajatoare din acest studiu vor majora probabil estimările privind avansul zonei euro în 2017 și ar putea duce la o înăsprire a politicii monetare a BCE", a apreciat Chris Williamson, economist șef al IHS Markit.
Acesta se așteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze în trimestrul doi din acest an un avans de aproximativ 0,7%, față de o expansiune de 0,5% în precedentele trei luni și în trimestrul patru din 2016.
În zona euro, politica monetară relaxată și o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 și în 2018, a estimat recent Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Și președintele BCE, Mario Draghi, declara recent că instituția cu sediul la Frankfurt trebuie să mențină un grad substanțial de relaxare a politicii monetare, în pofida relansării economiei zonei euro. "Ultimele date disponibile confirmă că relansarea ciclică a economiei zonei euro este din ce în ce mai solidă și că riscurile s-au diminuat", a afirmat Mario Draghi, adăugând că există semne care arată o creștere a prețurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să își modifice politica monetară.
Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro. În plus, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani