Donald Trump ia in considerare reformarea sistemului bancar din SUA (Bloomberg)
Data publicarii: 03-05-2017 | EconomiePresedintele Donald Trump a anuntat ca ia in considerare divizarea marilor banci de pe Wall Street, prin separarea diviziilor de consum de operatiunile de investitii, transmite BBC.
"Examinez chiar acum această problemă", a declarat Trump pentru Bloomberg News. Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe, a precizat că nu există detalii suplimentare și nu este planificat un anunț în acest caz.
Conform "Glass-Steagall Act", în SUA era obligatorie separarea activității băncilor comerciale de cele de investiții dar legea a fost abrogată în 1999. Unii analiști au apreciat că abrogarea a fost la baza crizei financiare din 2007-2008.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru o reglementare a "Glass-Steagall Act" adecvată secolului XXI.
"Există oameni care vor să revenim la vechiul sistem, corect? Deci vom examina această problemă", a răspuns Trump la întrebarea privind divizarea băncilor.
Asociația bancherilor american a anunțat că se opune reintroducerii "Glass-Steagall Act" .
"Există un acord amplu, inclusiv în rândul agențiilor de reglementare bancară, că Glass-Steagall Act" nu ar fi prevenit criza sau colapsul pieței imobiliare", a afirmat președintele Asociației, Rob Nichols.
Luna trecută, Donald Trump a promis reformarea cuprinzătoare a reglementărilor bancare "terifiante" din SUA, care au fost introduse după criza financiară globală.
"Vom face o modificare semnificativă a legii de reglementare financiară Dodd-Frank", a declarat oficialul, referindu-se la proiectul adoptat de Barack Obama în 2010 care reglementează activitatea firmelor de pe Wall Street și protecția consumatorilor
Legea Dodd-Frank impune separarea activităților de investiții de cele de retail și nu permite băncilor să-și asume prea multe riscuri.
Dar Donald Trump susține că vrea o schimbare "semnificativă" care să ajute sectorul bancar.
"Vrem restricții și reglementări solide. Dar nu reglementări care fac imposibilă acordarea de împrumuturi de către bănci, care ar duce la crearea de locuri de muncă", a afirmat președintele american.
Declarațiile sale au fost susținute de Jamie Dimon, șeful uneia dintre cele mai mari bănci din lume, JP Morgan Chase. În scrisoarea sa anuală adresată acționarilor, el a explicat că povara impusă de autoritățile de reglementare "este într-un mod exagerat complexă, costisitoare și uneori confuză".
Scopul legii Dodd-Frank era rezolvarea problemei băncilor prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze (too big to fail).
Dar Jamie Dimon susține că băncile au rezolvat în principal această problemă prin majorarea capitalului și introducerea unor controale de risc mai stricte.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut apel pentru o reformă a legii de reglementare financiară Dodd-Frank și pentru reducerea impozitelor pentru companii, în paralel cu promisiuni pentru investiții masive în infrastructură și readucerea în SUA a locurilor de muncă transferate în străinătate.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani