Marea Britanie da unde verde Brexit-ului
Data publicarii: 02-04-2017 | EconomieMarea Britanie a semnat miercuri documentul prin care se declanseaza oficial Articolul 50 din Tratatului de la Lisabona, dand astfel unda verde Brexitului, cel mai controversat divort din ultimul secol.
Uniunea Europeana trebuie sa fixeze, initial, conditiile in care Marea Britanie se va desprinde de Blocul comunitar, dupa care vor urma negocierile pe tema viitoarei relatii bilaterale, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, respingand ideea Londrei privind discutiile in paralel.
Lira este in scadere usoara, miercuri, in contextul in care investitorii se pregatesc de negocierile care vor dura doi pentru ca Marea Britanie sa iasa din UE. Potrivit Bloomberg, lira a pierdut 0,6%, ajungand la 1,2377 dolari.
"Investitorii care sunt inca nelinistiti in legatura cu procedura de iesire sunt posibili vanzatori aici”, a spus Mansoor Mohi-uddin, un strategist al NatWest Markets, compania de investitii a Royal Bank of Scotland Group.
In timp ce Europa primea scrisoarea de "divort”, inmanata de ambasadorul Marii Britanii la UE lui Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Printul Charles se pregatea sa fie decorat de presedintele Klaus Iohannis. Presedintele il va decora pe mostenitorul Casei Regale Britanice cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce, "in semn de pretuire pentru activitatea Printului de Wales in Romania si pentru promovarea imaginii acesteia in lume", a anuntat Administratia Prezidentiala.
Reglementatorii din Uniunea Europeana au blocat, miercuri, intentia de fuziune in valoare de 21 de miliarde de lire dintre London Stock Exchange si Deutsche Boerse, bursa de valori din Germania, scrie BBC News online. Comisia Europeana a spus ca acordul ar fi creat un "monopol de facto” pentru anumite servicii financiare, relateaza BBC. Fuziunea s-ar fi realizat intre cei mai mari operatori de burse de valori din Europa. Cele doua institutii au anuntat planul de a fuziona in urma cu un an, cu scopul de a crea o companie comerciala care ar putea intra mai bine in competitie cu rivalii din Statele Unite.
Cotatia aurului a crescut miercuri pe masura ce incertitudinile cu privire la negocierile pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, alegerile din Franta si politicile economice ale presedintelui SUA, Donald Trump, au crescut apetitul pentru metal galben, o valoare de refugiu preferata de investitori in momente de incertitudine.
Companiile din Marea Britanie sunt preocupate de tarifele la export catre Uniunea Europeana, de intreruperi ale lantului de aprovizionare si de o posibila pierdere a angajatilor europeni. Mai mult, statul se poate confrunta cu pierderea finantarii europene a sectorului de cercetare si dezvoltare, in special in cazul universitatilor si al start-upurilor de biotehnologie.
Pentru industriile creative din Marea Britanie, pierderea statutului de membru pe piata unica ar putea afecta investitiile in film, programe de televiziune, amenintand pozitia Marii Britanii ca destinatie principala in Europa pentru studiourile din Statele Unite. Companiile vor sa se asigure ca productiile Marii Britanii vor continua sa se clasifice ca "europene”, pentru a beneficia de subventiile care stimuleaza investitiile.
Prioritatea bancara este reprezentata de perioada de tranzitie dupa finalul celor doi ani de negocieri pe tema Brexit, timp in care industria ar detine accesul la piata unica UE. In lipsa acestei garantii, directorii financiari sustin ca vor fi nevoiti sa mute oamenii in Uniunea Europeana.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani