Evolutia monedei nationale din ultima zi a lunii martie
Data publicarii: 02-04-2017 | Finante-BanciLeul a scazut vineri, 31 martie, dupa un avans inregistrat joi si o depreciere marti si miercuri in fata euro, in contrast cu tendintele regionale. Cursurile afisate de BNR au fost de 4.55 lei/euro, 4.25 lei/chf si respectiv 4.26 lei/USD (fata de nivelul de luni de 4.18 lei pentru un dolar SUA). Gramul de aur s-a scumpit, vineri, cu 6,55 de bani (-0,34%) pana la 170,1555 lei, de la 170,0900 lei, cat se stabilise in sedinta de joi.
Analistii si investitorii sunt atenti la politicile guvernului in materie fiscala si salariala, in conditiile in care economistii considera ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la niveluri nesustenabile in acest an.
Analistii considera ca leul ar putea continua aprecierea, in contextul in care ar trebui sa recupereze distanta fata de monedele din regiune.
"Auto-cenzura pietei pare sa aiba un rol important aici, in contextul in care cursul nu s-a consolidat deasupra nivelului de 4,56 lei pentru un euro, nivel depasit acum mai bine de o luna. Acestea fiind spuse, ne uitam dupa semne care sa indice ca BNR va redesena limita superioara, posibil in jurul actualului nivel, iar cursul EUR/RON sa se miste in jos eventual”, arata un raport al ING Bank, publicat vineri.
Lira sterlina a crescut fata de leu joi, a doua zi dupa anuntarea declansarii Brexitului, cu 1,48 de bani, la cotatia de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Euro a scazut cu 1,29 bani, pana la 4,5446 lei, iar dolarul s-a apreciat cu 0,93 de bani, la 4,2325 lei. Francul elvetian a coborat de la 4,2496 la 4,2487 lei. Lira sterlina a urcat de la 5,2473 la 5,2621 lei.
Ministerul Finantelor a anuntat joi programul ofertelor din luna aprilie. Guvernul intentioneaza sa imprumute 3.9 miliarde lei prin licitatii pentru titluri suverane si alte 465 milioane de lei prin oferte necompetitive. MF planuieste sa vanda certificate de trezorerie in valoare de 800 milioane lei si obligatiuni de stat cu maturitate medie de peste patru ani in valoare de 3.1 miliarde lei.
Preturile metalelor pretioase au ramas relativ constante vineri dimineata efectul nefavorabil al intaririi dolarului fiind contrabalansat de caracterul lor de active de refugiu intr-un mediu politic incert (Brexit, apropierea alegerilor in Franta etc). Aurul este cotat cu putin sub 1,245.00 dolari pe uncie, argintul fluctueaza in jurul a 18.10 dolari pe uncie, platina a scazut usor la 945.00 dolari pe uncie, iar pretul paladiului a urcat peste 795.00 dolari pe uncie.
In raport cu leul, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,2325 lei joi la 4,2615 lei vineri.
Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.
Vineri dimineata segmentul maturitatilor scurte al curbei randamentelor implicite a urcat cu zece puncte de baza situandu-se la 0.40% in vreme ce segmentul 1M-3M a ramas neschimbat in zona 0.35% - 0.60%. Evolutia segmentului scurt este determinata de operatiunile legate de sfarsitul de trimestru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman