Bancile grecesti Alpha Bank si NBG au revenit pe profit in 2016
Data publicarii: 31-03-2017 | EconomieBancile grecesti Alpha Bank si National Bank of Greece (NBG), ambele prezente si pe piata din Romania, au anuntat joi seara ca in 2016 au reusit sa revina pe profit si sa reduca ponderea creditelor neperformante, obiectiv pe care si l-au propus si pentru 2017, informeaza Reuters.
Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen, a încheiat anul 2016 cu un profit net de 42,3 milioane euro, după pierderi de 1,37 miliarde euro în 2015, datorită creșterii veniturilor din dobânzi care au contrabalansat provizioanele mai mari pentru creditele cu probleme. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% din portofoliul de credite al Alpha Bank la finele anului trecut, de la 38,3% la sfârșitul lunii septembrie.
"În 2016, am înregistrat performanțe profitabile în pofida unor provizioane de 1,2 miliarde euro pentru întregul an", a declarat directorul general de la Alpha Bank, Dimitris Mantzounis.
National Bank of Greece (NBG) a revenit și ea pe profit în 2016, cu un rezultat pozitiv de 53 milioane euro, după pierderi de 2,49 miliarde de euro în 2015, în condițiile în care provizioanele pentru creditele cu probleme au scăzut la 684 milioane de euro, de la 3,52 miliarde euro în 2015. Directorul general de la NBG, Leonidas Fragiadakis a subliniat că grupul și-a redus expunerea pe creditele neperformante cu 2,8 miliarde euro anul trecut, depășind obiectivul propus cu o jumătate de miliard.
"În 2017, prioritățile noastre strategice includ continuarea reducerii expunerii pe creditele neperformante, în conformitate cu țintele convenite cu Mecanismul European de Stabilitate, precum și reducerea semnificativă a expunerii pe lichiditățile de urgență furnizate de Banca Centrală a Greciei", a spus Leonidas Fragiadakis.
Băncile grecești se confruntă în continuare cu problema creditelor neperformante, după ce o recesiune prelungită a dus rata șomajului la un nivel record, ceea ce a îngreunat rambursarea datoriilor de către cei care au un credit. În paralel, băncile grecești se confruntă cu probleme de finanțare în condițiile în care retragerea depozitelor a făcut necesară introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, astfel că băncile comerciale elene depind în continuare de finanțarea de urgență oferită de Banca Centrală a Greciei.
Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii