Falimentul Carpatica Asigurari a fost decis definitiv in instanta
Data publicarii: 27-03-2017 | EconomieLa data de 16 februarie, cand instanta a decis trimiterea Carpatica Asigurari in faliment, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) avea inregistrate 12.981 de cereri de plata pentru creditorii de asigurari ai Carpatica Asig. Conducerea ASF a decis in data de 27 iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare pentru Carpatica Asigurari ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.
Potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.
La data de 23 martie 2017, FGA a primit de la potentialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plata, inclusiv cereri de plata pentru dosarele de dauna nou deschise de FGA, precum si 11.338 cereri deschidere dosare dauna. Fondul a preluat 27.270 dosare de dauna de la acest asigurator.
"Fondul de garantare a asiguratilor(FGA) a luat act de ramanerea definitiva, prin neapelare, a hotararii nr.132/16.02.2017, privind deschiderea procedurii de faliment impotriva societatii Carpatica Asig S.A- in faliment. Sentinta a fost emisa de Tribunalul Sibiu Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal si publicata in Buletinul Procedurilor de Insolventa nr. 4791 din data de 09.03.2017. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt intrunite conditiile pentru ca FGA sa poata demara efectuarea platilor catre creditorii de asigurari ai Carpatica Asig S.A-in faliment care au dosare aprobate la plata de catre Comisia Speciala a Fondului", se arata in comunicatul transmis vineri de FGA.
Fondul precizeaza ca "in vederea incasarii indemnizatiilor/despagubirilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in faliment poate formula o cerere motivata in acest sens, adresata Fondului in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv pana la data de 08.06.2017 sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior, potrivit legii, art 14. alin (1) din Legea nr 213/2015.
Institutia reaminteste potentialilor creditori de asigurari ai companiei Carpatica Asig ca, potrivit legii, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar catre petentii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.
Potentialii creditori de asigurari ai Carpatica Asig pot depune, atat electronic, cat si fizic, la sediul FGA, cereri de plata sau cereri de deschidere dosare de dauna. Formularele sunt disponibile si online, precizeaza FGA.
Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schem de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani